Dnevne novosti

Ministarstvo uprave: Građani sve zadovoljniji radom državnih službenika

15.02.2018 07:20 ZAGREB, 14. veljače 2018. (Hina), Građani su sve zadovoljniji radom državnih službenika što je vidljivo po podatku da je u razdoblju od 2015. do 2017. broj pritužaba građana na rad državnih službenika manji za 31,52  posto, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo uprave. 
 Ministarstvo uprave u priopćenju podsjeća da se, na temelju prikupljenih pojedinačnih izvješća, jednom godišnje priprema izvješće o podnesenim pritužbama na neetično ponašanje državnih službenika koja se redovito objavljuju na stranicama Ministarstva od 2010. Dodaje se da od 2011., kada je Vlada Republike Hrvatske donijela trenutačno važeći Etički kodeks državnih službenika, izvješća o pritužbama uključuju i podatke o pritužbama podnesenim i riješenim i u pravosudnim tijelima. 

Od 2015. do 2017. broj pritužaba manji za 31,52 posto

Ministarstvo navodi da je, iz podnesenih izvješća vidljiv pad broja podnesenih pritužaba u razdoblju od 2015. do 2017. za 31,52 što je, istaknuto je, pozitivan pomak u odnosu na etično ponašanje i postupanje državnih službenika  jer je 2015. bilo 425 pritužbi, 2016. bilo ih je 333, a u 2017. bila je 291 pritužba. 

Ministar Kuščević istaknuo je da svi dužnosnici i službenici moraju biti na raspolaganju svojim sugrađanima i dodao kako tu svijest podiže i Ministarstvo uprave koje je pokrenulo kampanju "Tu smo zbog Vas“ kojom će potaknuti djelatnike državne uprave i službenike da budu otvoreni prema građanima te da im pomažu u ispunjavanju njihovih potreba. Otkako je 2016. Ministarstvo uprave omogućilo pisanje i pohvala na rad državnih službenika, u odnosu na prošlu godinu, za 21 posto se povećao i broj pohvala.

"Trajna nastojanja Ministarstva uprave usmjerena na to da državni službenici, ali i svih ostali zaposlenici javnoga sektora, budu svjesni da trebaju postupati u skladu s pravilima integriteta, prepoznali su građani Republike Hrvatske, što je vidljivo iz godišnjih izvještaja o pritužbama, odnosno u padu pritužaba podnesenih zbog mogućeg neetičnog ponašanja državnih službenika", stoji u priopćenju. 

Ministarstvo uprave poziva sve hrvatske građane da svoje pohvale i pritužbe upute na adrese Ministarstva, a više informacija o načinima podnošenja pohvala i pritužbi na etično/neetično ponašanje državnih službenika mogu pročitati na sljedećoj poveznici: http://bit.ly/2Hg3k58