Dnevne novosti

Sabor: U siječnju 'markiralo' samo sedam zastupnika, najmanje unatrag pola godine

06.02.2018 07:40 SABORNICA

ZAGREB, 5. veljače 2018. (Hina), Samo sedam zastupnika, najmanje u proteklih pola godina od kad se prate njihovi izostanci, neopravdano je u siječnju izostalo iz sabornice, od sedam radnih dana najviše je – tri, izostao Mostov Miroslav Šimić svi ostali samo po jedan dan.

To su HDZ-ovi Milijan Brkić, Marijan Kustić i Domagoj Ivan Milošević, HSS-ov Mladen Madjer, te Mostovi Božo Petrov i Hrvoje Runtić kojima će zbog toga mjesečni paušal od 1500 kuna biti umanjen za 150 kuna, Šimiću, pak, za 450 kuna. 

Zbrojene, kazne za siječanj iznose svega 1350 kuna, najmanje u proteklih šest mjeseci. Je li mali broj izostanaka u siječnju slučajnost ili početak nekog novog trenda, pokazat će nadolazeći mjeseci.

Do tada, za podsjetiti je da se broj zastupnika koji ne dolaze na plenarnu sjednicu,  razlikuje iz mjeseca u mjesec, u prosincu ih je bilo rekordnih 27, u studenom 14, u listopadu deset, u rujnu 15, a u srpnju 26.  

Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, što mora dokazati liječničkom potvrdom, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu, biti na društvenim, političkim kulturnim i drugim skupovima na koje je pozvan. Opravdavaju mu se i izostanci zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća i županijskih skupština.