Dnevne novosti

Brošura i Priručnik o provedi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

23.01.2018 07:25 ZAGREB, 22. siječnja 2018. (Hina), Ministarstvo uprave na svojim je internetskim stranicama objavilo Brošuru i Priručnik o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina (UZPNM), namijenjen službenicima na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini u svakodnevnom radu, a svrha mu je na sažet i pristupačan način obraditi teme ostvarivanja prava manjina temeljem Ustavnog zakona te korištenja e-sustava.
Na taj će se način, ističu priređivači, olakšati praćenje provedbe Ustavnog zakona, kao i izrada godišnjeg Izvješća o njegovom provođenju i o utrošku sredstava koje hrvatska država osigurava u svom proračunu za potrebe nacionalnih manjina. 

Priručnik od 80-ak stranica podijeljen je u tri dijela: prvi obuhvaća međunarodni, europski i nacionalni pravni i institucionalni okvir za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, opisuje postupak prikupljanja podataka radi izrade Izvješća o provođenju UZPNM-a i utroška sredstava osiguranih u Državnom proračunu za potrebe nacionalnih manjina; drugi dio donosi pregled hrvatskih propisa za praćenje i analiziranje ostvarivanja prava i sloboda pripadnika nacionalnih manjina iz djelokruga Ministarstva uprave; a treći sadrži opis korištenja e-sustava za praćenje provedbe Ustavnog zakona.

Iako je Priručnik prvenstveno namijenjen službenicima u tijelima državne uprave i uredima državne uprave u županijama te u gradovima i općinama, njega će u svom radu moći koristiti i vijeća te predstavnici nacionalnih manjina, kao i drugi subjekti uključeni u provedbu Ustavnog zakona.

Priručnik je izrađen u okviru projekta „Potpora učinkovitoj provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“ koji je Ministarstvo uprave provodilo u suradnji s projektnim konzorcijem koji čine WYG SAVJETOVANJE d.o.o. i TECHED SAVJETODAVNE USLUGE d.o.o. Projekt sufinancira Europska unija.