Dnevne novosti

Istarski župan očekuje "zeleno svjetlo" za Uljanik iz Europske komisije

22.01.2018 07:15 ZAGREB, 19. siječnja 2018. (Hina), Istarski župan Valter Flego (IDS) izjavio je u petak kako očekuje da će sljedeći tjedan iz Europske komisije stići "zeleno svjetlo" za kredit od 96 milijuna eura za sanaciju i financijsku konsolidaciju Uljanika.
"Svi zajedno, sindikati i Uprava brodogradilišta, lokalna samouprava i Vlada, radimo napore prema Europskoj komisiji da čim prije dođe pozivitan odgovor iz Bruxellesa", rekao je Flego novinarima na neformalnom druženju predstavnika Hrvatske zajednice županija i medija.

"Očekujem veliku dozu razumijevanja svih koji su uključeni u ovaj proces i da će sljedeći tjedan doći 'zeleno svjetlo' i nakon toga Uljanik dobiti 'vjetar u jedra' za sljedećih četiri-pet mjeseci", kazao je.

Vlada je u četvrtak ovlastila Ministarstvo financija da izda državno jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura u korist Hrvatske poštanske banke i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za zaduženje Uljanik Brodogradilišta radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, koje će postati aktivno tek po odobrenju Europske komisije.

Nakon odobrenja kredita ne treba spavati već odmah ići u proces restrukturiranja, dokapitalizacije i svega oko čega smo se svi složili, poručio je Flego na upit novinara što očekuje s obzirom da brodogradilištu "curi vrijeme", a plaće još nisu sjele.

Što se tiče izjave predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedrana Dragičevića da će, ako bude potrebno, zatražiti da se "lex Agrokor" primijeni i na Uljanik, Flego je ocijenio kako treba ići korak po korak i nastaviti lobirati i "stiskati" Europsku komisiju, umjesto da se ide "s planom C ili D".

Na neformalnom druženju predstavnika Hrvatske zajednice županija s novinarima predstavljeni su projekti i ciljevi Zajednice provedeni u 2017. godini i planovi za 2018. godinu.