Dnevne novosti

PGŽ će izraditi prijedlog o cestarinama za lokalno stanovništvo

16.01.2018 07:10 RIJEKA, 15. siječnja 2018. (Hina), Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da će ta županija pripremiti prijedlog za rješavanje pitanja plaćanja cestarina na području Primorsko-goranske županije za lokalno stanovništvo, da će taj prijedlog biti upućen na Županijsku skupštinu, a potom i resornom ministarstvu.
Komadina je to rekao odgovarajući na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare na pitanje hoće li, s obzirom na prijedlog Primorsko-goranskog saveza (PGS) , županija pripremiti neki materijal u vezi s time.PGS se u petak zauzeo da se sve stanovnike Primorsko-goranske županije oslobodi plaćanja cestarine na autocesti od Rijeke do Rupe, a stanovnike Gorskog kotara pojedinih dionica autoceste Rijeka-Zagreb, kroz Gorski kotar.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić najavio je da će inicijativu pokušati provesti preko Primorsko-goranske županije, po uzoru na uspješnu inicijativu Splitsko-dalmatinske županije za ukidanjem naplate tunelarine u tunelu Sv. Ilija, ali i preko saborskog Kluba zastupnika IDS-PGS-Lista za Rijeku.

U PGS-u smatraju da bi besplatno prometovanje dionicama autoceste  lokalnom stanovništvu omogućilo poboljšanje gospodarskih kretanja, razvoj poduzetništva i demografsku obnovu.

Komadina je rekao da treba, kako bi državna uprava reagirala, imati pisani materijal i odluku Županijske skupštine o prijedlozima i idejama kako to izvesti, kako povećati mobilnost građana. Smatra da ljudima koji žive na nerazvijenim i demografski ugroženim područjima treba omogućiti da lakše putuju te da ne bi smjelo biti dvostrukog plaćanja, odnosno da nije logično da ima situacija u kojima putnici moraju plaćati i prijevoz trajektom, ali i mostarinu do otoka. Komadina smatra da, primjerice, ulazak i izlazak s autoceste u Gorskom kotaru lokalno stanovništvo ne bi trebalo plaćati.

Upitan o najavi donošenja posebnog zakona kojim bi se ubrzala realizacija plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin u Omišlju,  već nazvanog „lex LNG“, Komadina je rekao da će se o tome Županija službeno očitovati. Ocijenio je da takvi zakoni "govore o tome da nam je pravni sustav nedorečen“.

Rekao je kako mu se čini da je to "agresija na pravo lokalne samouprave u prostornom planiranju, u koncesijskom modelu na pomorskom dobru" i misli da se time žele izbjeći redovni postupci.

Primorsko-goranska županija, odnosno Županijska skupština te Općina Omišalj već su se očitovali protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala jer smatraju da je ekološki, energetski i ekonomski neodrživ, a poduprli su izgradnju ranije planiranog kopnenog LNG terminala.Komadina je još rekao da je prošla turistička godina u Županiji bila najbolja do sada.

Ostvarena su gotovo 3 milijuna dolazaka turista ili 8,3 posto više nego prethodne godine te oko 18,5 milijuna noćenja ili 9,3 posto više, a najveća povećanje turističkog prometa bilo je u pred i posezoni.Na području Regionalnog sportsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak ove zime je bilo 30 snježnih dana, tijekom kojih je taj centar posjetilo oko 30.000 posjetitelja.