Dnevne novosti

Putin zatražio praćenje aktivnosti nekih kompanija na društvenih mrežama

27.12.2017 06:59 MOSKVA, 25. prosinca 2017. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da ruske vlasti trebaju pratiti aktivnosti "nekih kompanija" na društvenim mrežama tijekom predsjedničke kampanje 2018. i procjenjivati njihovo upletanje u unutarnju politiku.
Putin nije imenovao te kompanije niti rekao jesu li strane ili domaće, no Sjedinjene Države i zapadne države optužuju Rusiju za upletanje u njihove izbore."Moramo pozorno gledati kao neke kompanije djeluju na internetu, na društvenim mrežama i koliko su upletene u naš domaći politički život", rekao je Putin parlamentarnim čelnicima s kojima je razgovarao o novom zakonu o "stranim agentima".Prošli tjedan Putin je potpisao zakon kojim je dopustio vlastima da podružnice  stranih medija definiraju kao "strane agente", što je službena Moskva predstavila kao odgovor na "neprihvatljiv pritisak SAD-a na ruske medije".

Jednom kada se tako definiraju te kompanije moraju vlastima davati pojedinosti o, primjerice, svojim izvorima financiranjima."Treba pozorno analizirati kako djeluju i kako će djelovati tijekom izbora za predsjednika", rekao je Putin, ali i dodao da to ne treba "sužavati prostor" slobode na internetu.Rusija je već odredila Radio Slobodnu Europu i Glas Amerike, koji dobivaju potporu iz SAD-a, kao "strane agente".Ankete pokazuju da je 65-godišnji Putin, koji dominira ruskom politikom posljednjih 17 godina, na putu da lako pobijedi na izborima u ožujku 2018, što znači da će moći ostati na dužnosti još šest godina, odnosno do 2024. kada će imati 72 godine.