Dnevne novosti

EU potvrdio prelazak u drugu fazu pregovora o Brexitu

18.12.2017 07:15 BRUXELLES, 15. prosinca 2017. (Hina), Čelnici 27 zemalja članica odobrili su u petak na summitu u Bruxellesu prelazak u drugu fazu pregovora o Brexitu, što otvara put za razgovore o budućim odnosima.

"Čelnici EU-a su se složili da se prijeđe u drugu fazu pregovora o Brexitu", objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, čestitajući britanskoj premijerki na tom uspjehu. Za prelazak u drugu fazu pregovora trebalo je napraviti "dovoljan napredak" u prvoj fazi, koji su se odnosili na pitanja o razdruživanju.  

EU pritom upozorava da će za bilo kakav napredak u drugoj fazi pregovora biti potrebno provoditi obveze koje su preuzete u prvoj fazi.  


Slijedom odluke Europskog vijeća, Europska komisija će sljedeći tjedan objaviti prijedlog smjerenica za pregovore. Pregovori će se u početku voditi o prijelaznom razdoblju od dvije godine, koje nastupa nakon Brexita 29. ožujka 2019. godine.  

Tijekom prijelaznog razdoblja, Velika Britanija ostaje dijelom jedinstvenog tržišta i carinske unije i poštovat će sve europske propise, uključujući i nove koje donese EU27, ali kao treća zemlja neće moći sudjelovati  u donošenju odluka.