Dnevne novosti

Proračun Krapinsko-zagorske županije 42,5 posto veći od ovogodišnjega

14.12.2017 07:05 KRAPINA, 13. prosinca 2017. (Hina), Vijećnici Krapinsko-zagorske Županijske skupštine prihvatili su na sjednici u srijedu proračun za iduću godinu od 235,6 milijuna kuna, što je 70,3 milijuna ili 42,5 posto više od proračuna za ovu godinu. 
"Pred vama je izuzetan proračun od 235 milijuna kuna i rast od 42,5 posto u odnosu prema ovoj godini", rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Usporedio ga je s Međimurskom županijom te je rekao kako je ta županija, koja je nešto manja od Krapinsko-zagorske, u proteklih nekoliko godina imala otprilike 15 posto manji proračun. "Sada će naš proračun biti 235 milijuna kuna, a njihov će biti otprilike 165 milijuna", rekao je, ističući veliki rast proračuna u Krapinsko-zagorskoj županiji. 

Proračun je rezultat velikog rada Krapinsko-zagorske županije i svih njezinih ustanova, rekao je, dodajući da ga jedino može usporiti javna nabava i to što će se na tržištu teško pronaći izvođači za sve županijske projekte. Za sam proračun je istaknuo da je financijska konstrukcija zatvorena. Razlog velikom povećanju od 42,5 posto jest ponajprije provedba ključnih kapitalnih projekta prema Strategiji razvoja županije.

Riječ je o izgradnji Poslovno-tehnološkog inkubatora u Krapini, povećanju energetske učinkovitosti u četiri osnovne škole, dovršetku dvorane Osnovne škole u Đurmancu, izgradnji područne škole u Martinišću, uređenju i opremanju devet ambulanti na području županije te sanaciji triju odlagališta otpada na području županije. Glavni proračunski prihod - porez na dohodak planiran je u visini od 43,3 milijuna kuna, što je 4,8 milijuna ili 12,5 posto više nego ove godine. 

Na povećanje prihoda od poreza na dohodak u najvećoj mjeri utjecale su najavljene izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave te rast zaposlenosti na području županije, istaknuto je prilikom predstavljanja proračuna. Primitci od zaduženja planiraju se u iznosu od 22 milijuna kuna radi financiranja dijela spomenutih kapitalnih projekata. 

Na prijedlog proračuna vijećnici kluba HDZ-HSP-AS imali su četiri amandmana, vrijedna oko četiri milijuna kuna, a budući da oni nisu prihvaćeni, vijećnici tog kluba bili su protiv ili suzdržani. Za proračun su glasovala 24 vijećnika SDP-a, HNS-a, HSU-a i Laburista te nezavisni vijećnici i oporbeni vijećnici HSS-a, a 11 ih je bilo suzdržano.