Dnevne novosti

Sabor: Rasprava o strateškim investicijama otvara posljednji redovni tjedan

12.12.2017 07:45 LISTE I NAOČALE

ZAGREB, 11. prosinca 2017. (Hina), Novi Zakon o strateškim investicijskim projektima, programska i financijska izvješća Hrvatskog olimpijskog odbora za prošlu, pretprošlu te 2014., teme su o kojima će Hrvatski sabor raspravljati u utorak, na početku posljednjeg tjedna redovitog zasjedanja u ovoj godini.

Nakon što je dva puta mijenjan zakon koji je donesen 2013. godine, Vlada predlaže novi Zakon o strateškim investicijskim projektima koji uz ubrzanje procedure, predviđa prepoloviti kriterij vrijednosti ulaganja, pa bi se strateškom investicijom mogao proglasiti projekt vrijedan 75 milijuna kuna.

Želimo ubrzati strateške investicije, uključujući i privatne, isticala je potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Dosadašnje iskustvo u provedbi tog zakona pokazalo je da se na listi strateških projekata nalazi 29 projekata, od čega je njih samo 8 privatnih, a da je Vlada strateškim investicijskim projektima proglasila njih 17, od čega je privatnih samo 3 i to u sektoru turizma, rekla je ministrica.

Dosadašnji kriterij vrijednosti ulaganja vlada predlaže prepoloviti. Limit se smanjuje s dosadašnjih 150 milijuna kuna vrijednosti ulaganja na 75 odnosno na otocima s 20 na 10 milijuna, objašnjava Dalić.

Investitor bi ubuduće morao dokazati da raspolaže ne s 10, nego 5 posto ukupne vrijednosti projekta, a priznavalo bi se pismo najmjere banke ili dokaz da je toliko uloženo u pripremu projekta, kaže potpredsjednica vlade.

Izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za 2016. pred Sabor dolazi s Vladinim prijedlogom da ga prihvati, a da izvješća za 2015. i 2014. primi na znanje. Vlada to predlaže imajući u vidu protek vremena, odnosno činjenicu da je HOO u međuvremenu podnio izvješća za prošlu te pretrpošlu godinu.

Sabor bi u utorak, srijedu i četvrtak trebao raspraviti ukupno 19 točaka, a potom u petak, 15. prosinca o njima glasovati, te tako zaključiti redovan, jesenski rad i otići na odmor do 15. siječnja.