Dnevne novosti

London nakon Brexita može dobiti sporazum o slobodnoj trgovini po uzoru na kanadski

11.12.2017 07:10 BRUXELLES, 8. prosinca 2017. (Hina), S obzirom da Velika Britanija ne želi biti dijelom jedinstvenog europskog tržišta ni carinske unije, EU će nastojati s njom sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini po uzoru na onaj zaključen s Kanadom (CETA), rekao je u petak glavni europski pregovorač za Brexit Michel Barnier.

Barnier je rekao da ne postoji druga opcija budući da je Velika Britanija sama odlučila da nakon izlaska iz EU-a ne bude više dio zajedničkog  tržišta i carinske unije.  "Kada to uzmete u obzir - što ostaje? Samo jedna stvar: sporazum o slobodnoj trgovini po kanadskom modelu", rekao je Barnier na konferenciji za novinare.  

Sporazum o slobodnoj trgovini po uzoru na CETA, iz temelja će promijeniti odnose Ujedinjene Kraljevine s Europom jer je takav sporazum daleko ispod razine članstva u EU-u ili čak članstva u Europskom gospodarskom prostoru.  Europski gospodarski prostor uspostavljen je 1994. i omogućava Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, koje nisu članice EU-a, sudjelovanje u jedinstvenom tržištu, što uključuje slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.  

Velika Britanija je izrazila želju, a EU to uvažila, da se za dvogodišnje razdoblje nakon izlaska iz Unije 29. ožujka 2019. ispregovara prijelazno razdoblje tijekom kojega bi ostala dijelom jedinstvenog tržišta i carinske unije. Za to vrijeme trebao bi se dogovoriti sporazum o slobodnoj trgovini, koji će zamijeniti prijelazni sporazum.