Dnevne novosti

Žalac: Novi indeksi razvijenosti lokalnih jedinica bit će pravedniji

08.12.2017 07:05 ZAGREB, 7. prosinca 2017. (Hina), Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je u četvrtak da će novi indeksi razvijenosti lokalnih jedinica, za koje se nova metodologija izračuna predlaže izmjenama Zakona o regionalnom razvoju, biti pravedniji iako, dodala je, neće svi biti zadovoljni.
"Svjesna sam da novim indeksom razvijenosti neće biti svi zadovoljni, preko 500 jedinica lokalne samouprave. Nije ni namjera Vlade da svi budu zadovoljni, nego da indeks razvijenosti bude prije svega pravedan", rekla je Žalac tijekom rasprave u Saboru odgovarajući na kritike oporbe. "Nismo napamet radili zakon, cijelu godinu smo proveli u analizi pokazatelja, njihova ponderiranja, i donijeli najbolje rješenje koje je u ovom trenutku moguće", dodala je.

Odbila je tvrdnje Tulija Demetlike (IDS) da se novom metodologijom ne vodi računa o razvijenijim lokalnim jedinicama. "Kroz naš fond za sufinanciranje svi dobivaju potpore, samo mislimo da je pravedno da oni koji su razvijeniji primaju manju potporu, a oni koji su nerazvijeni da primaju veću potporu", rekla je.

"Ne kočite lokomotive koje vuku jer ćete tako usporiti cijeli vlak", poručio je Demetlika, koji smatra da se novom kategorizacijom ne vodi računa o razvijenima lokalnim jedinicama."Istra i Primorsko-goranska županija kao najrazvijenije hrvatske županije bit će vjerojatno u najrazvijenijoj skupini, što znači da će biti zakinute.... Pitanje je što Vlada misli učiniti kako bi omogućila razvijenim lokalnim jedinicama daljnji razvoj prema EU standardima", rekao je.

Branko Grčić (SDP) smatra da su izmjene Zakona o regionalnom razvoju trebale ići u paketu sa zakonom o otocima, brdsko-planinskim područjima i potpomognutim područjima."Na jednu stranu ste izdvojili porez na dohodak kao kriterij i milijardu i pol dotacija, fiskalnog izravnanja, a na desnoj strani vama je ostalo ništa.

Indeks i ništa jer su sve mjere izbrisane. Čeka se da Vlada donese tri akta, za potpomognuta područja, otoke i brdsko planinska područja, a mi pojma nemamo kako će ti akti izgledati i koji će instrumenti u te akte biti ugrađeni", rekao je Grčić i dodao da SDP ne može poduprijeti takve zakonske izmjene. Stjepan Ćuraj (HNS) s druge strane ističe da je zakon potreban kako bi se omogućio ravnomjeran razvoj Hrvatske.

"Već sada imamo podijeljenu Hrvatsku i te jazove moramo smanjivati. Zato ovaj zakon pozdravljamo... Ništa se ovim neće riješiti preko noći, ali to je okvir da se omogući općinama i gradovima da se razvijaju", rekao je. Za razliku od prošlog zakonskog prijedloga, koji je izazvao mnoge prijepore između vladajućih i oporbe, konačni prijedlog zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Hrvatske svi su hvalili kao prijeko potreban radi usklađivanja nacionalnih strategija, planova i aktivnosti.

Ministrica Žalac istaknula je da se taj zakon donosi radi povećanja učinkovitosti i djelotvornosti javnog upravljanja i uspostave integriranog sustava planiranja razvoja.Sabor sjednicu nastavlja u petak.