Dnevne novosti

Mikulić: Gospodarenje otpadom je ključni problem grada Zagreba

21.11.2017 07:30 ZAGREB, 20. studenoga 2017. (Hina), Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je u ponedjeljak kako je gospodarenje otpadom ključni problem grada Zagreba koji do danas nije riješen, što je ocijenio kao lošu poruku Gradske uprave.
 "Ključni, gorući, glavni problem grada Zagreba je gospodarenje otpadom i on do današnjeg dana nije riješen. To je loša poruka od strane Gradske uprave", izjavio je Mikulić novinarima u Gradskoj skupštini, koja na tematskoj sjednici raspravlja o uspostavi sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu, sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom.  

Nije mu jasno, dodao je, zašto se dosad tu uredbu nije uskladilo s nacionalnom Uredbom te u konačnici i sa Zakonom o gospodarenju otpadom. Napomenuo je i kako Grad Zagreb od 2015. nema plan gospodarenja otpadom, upitavši tko je za to zadužen i da li oni koji su to trebali napraviti, a nisu, dobivaju plaću u Gradskoj upravi. "Možemo ići još detaljnije.

Zagrebačka Čistoća, zašto je čekala do sada? Raspisuju se natječaji za kamione, kante, hoće li imati kamere da vidimo kako će se otpad odvajati, hoće li imati čipove na tim kantama? Sjetite se svih tih stvari koje su bile i nisu riješene. 'Zeleni otoci'? Pa danas, evo, zajedno možemo otići do bilo kojeg 'zelenog otoka', vidjet ćete hrpu otpada kraj 'zelenog otoka'.

Zar ćemo mi ovdje smanjivati broj odvoza da bi matematički pokazivali da podružnica dobro radi, a de facto stanje na terenu je loše", poručio je Mikulić.

Nadam se da će Gradska skupština konačno početi kontrolirati Gradsku upravu Naglasio je kako se o tim pitanjima treba razgovarati te izrazio nadu da će Gradska skupština konačno postati mjesto koje će kontrolirati Gradsku upravu u radu, temeljem zaključaka i odluka koje donosi.  

Mikulić je kazao kako je na današnjoj sjednici Gradska skupština prvi put u povijesti uvela elektroničko glasovanje, što je ocijenio kao iskorak u njezinu funkcioniranju. "Dobit ćemo na brzini, na kvaliteti sigurno. Vidjet ćemo, danas je prvi dan, zastupnici su pokazali veliki interes, educirali su se kako bi to trebalo biti.

Ovo je prilika da zaista prvi put u povijesti Gradske skupštine imamo elektroničko glasovanje", istaknuo je Mikulić.