Dnevne novosti

Suđenje za korupciju američkom senatoru poništeno jer se porota nije mogla dogovoriti

17.11.2017 07:03 WASHINGTON, 16. studenoga 2017. (Hina/AFP), Suđenje američkom demokratskom senatoru Robertu Menendezu za korupciju poništeno je u četvrtak jer porota nije mogla donijeti jednoglasnu odluku o presudi koja je mogla imati teške političke posljedice na nacionalnoj razini.
Robert Menendez, 63-godišnji senator New Jerseyja, bio je optužen da je svoj položaj koristio kako bi zaštitio interese bogatog prijatelja oftalmologa i poslovnog čovjeka s Floride, Salomona Melgena, a zauzvrat je dobivao darove i donacije za kampanju .No nakon četverodnevnog vijećanja porota nije mogla odlučiti spada li pomoć senatoru u korupciju ili je tek prijateljstvo dvojice ljudi.

Senator je na odlasku sa suda u Newarku, blizu New Yorka, gdje mu se sudi od 6. rujna, rekao da je postupak bio "nepravedan". "Slučaj je počeo loše i istraga je vođena loše", rekao je. "Pogriješio sam, ali moje pogreške nisu kazneno djelo".

Menendez koji niječe optužbe koristio je brojne besplatne letove privatnim zrakoplovima i najam vile u Dominikanskoj Republici, plaćena su mu tri noćenja u luksuznom hotelu Park Hyatt Paris-Vendome, ručkovi, partije golfa ... a dobio je i više od 750.000 dolara donacija za kampanju.

Zauzvrat je, tvrde savezni tužitelji, pomogao Salomonu Melgenu da njegova tvrtka dobije ugovor za kontrolu robe sa carinskom službom Dominikanske Republike, posredovao je da liječnikove djevojke iz Brazila, Dominikanske Republike i Ukrajine ishode američke vize i pomogao mu da riješi spor s američkim ministarstvom zdravstva.

Tužiteljstvo je prihvatilo najmanje 14 točaka optužnice za razdoblje od 2006. do 2013. Da je osuđen, Menendez bi bio izložen golemom političkom pritisku da napusti Senat, a guverner New Jerseyja bi morao imenovati njegova zamjenika.

A sadašnji guverner, kojemu mandat istječe u siječnju, je Chris Christie, republikanac koji bi najvjerojatnije imenovao republikanca, pa bi demokrati izgubili jedno mjesto, dok su u Senatu 52 republikanca i 48 demokrata.

No senator bi sada mogao odgovarati kolegama. Vođa republikanske većine Mitch McConnell je zatražio pokretanje istrage etičkog odbora Senata "zbog teških optužaba" protiv Menendeza.