Dnevne novosti

Plenković: Nadležna tijela trebaju tražiti pojašnjenja od Ujedinjenog kraljevstva

08.11.2017 07:19 ZAGREB, 7. studenoga 2017. (Hina), Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je izjavio kako je važno da hrvatska tijela nadležna za upućivanje zahtjeva za izručenjem Ivice Todorića od Ujedinjenog Kraljevstva dobiju pojašnjenja o njihovom postupanju, nakon što je osnivač Agrokora uhićen te potom uz jamčevinu pušten, a novo ročište zakazano za 10. travnja iduće godine.

Plenković je novinarima nakon sjednice Kluba HDZ-a u Saboru kazao da informacije o Todorićevom uhićenju i puštanju ima iz medija te ponovio da ne namjerava komentirati procesne aspekte slučaja. "Sad više kao pravnik i netko tko malo nešto zna o okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu i suradnji u kaznenim stvarima, mislim da je u ovom slučaju važno da naša nadležna tijela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tijela Ujedinjene Kraljevine", kazao je. Dodaje kako to nije njegov posao kao predsjednika Vlade, već onih koji su zahtjev i podnijeli.

Todorić se u utorak ujutro odazvao pozivu londonske policije nakon čega je uhićen te je pred Westminsterskim sudom koji se bavi slučajevima izručenja rekao da će se protiviti ekstradikciji iz Velike Britanije u Hrvatsku kako bi odgovorio na optužbe za dužničku krizu.

Uhićen je temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, objavile su ranije britanska i hrvatska policija. Rok za izvršenje europskog uhidbenog naloga je 10 dana ako uhićenik pristane ne izručenje, a ako ne pristane, konačna odluka mora se donijeti u roku od 60 dana.

Na novinarsku primjedbu da je novo ročište zakazano znatno kasnije nego što je to previđeno temeljem europskog uhidbenog naloga, premijer ponavlja: "Zato i kažem, bilo bi dobro da naša tijela zatraže pojašnjenja". Todorićeve izjave novinarima nakon puštanja nije komentirao, ponovivši da je u cijelom slučaju nužno pridržavati se procesnih pravila.

"Svatko ima mogućnosti i prava koja su mu na raspolaganju, a po mom sudu ključno je pridržavati se procesnih pravila i striktno podijeliti nadležnosti pravosudnih tijela i Vlade kao izvršnog tijela", rekao je. Upitan razmišlja li Vlada o izmjeni Zakona o istražnim povjerenstvima, o čemu je danas govorila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer je rekao: "Nisam s njom o tome razgovarao".

Potvrdio je i da će Ladislav Ilčić biti savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek te kazao kako je riječ o predsjedniku stranke (Hrast), koji se uz politički angažman cijeli svoj život bavi pitanjima iz domene kulture. "I sigurno može dati odgovarajući doprinos", rekao je.