Dnevne novosti

Ministar Marić očekuje da će procjene EK-a o rastu BDP-a biti u skladu s očekivanjima Vlade

08.11.2017 07:40 BRUXELLES, 7. studenoga 2017. (Hina), Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak u Bruxellesu da očekuje da će projekcije Europske komisije u jesenskim ekonomskim prognozama, koje će biti objavljene u četvrtak, biti u skladu s procjenama hrvatske Vlade, to jest da se očekuje stopa rasta od oko tri posto.
Ministar Marić u utorak sudjeluje na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije na kojem je povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici spomenuo jesenske prognoze i istaknuo činjenicu da više nema nijedne zemlje članice koja nema pozitivne stopa rasta gospodarstva. "Nismo ulazili u analize za pojedine zemlje, pričekajmo još dva dana, ali možemo reći da će projekcije biti na razinama koje vidi i hrvatska Vlada, HNB, vodeći analitičari i međunarodne agencije.

Govorimo o stopama rasta od oko tri posto. Razlike su doista male i svi apostrofiraju da je domaća potražnja generator rasta, kako ove tako i sljedećih godina. S druge strane, ukazuje se na neke rizike, kako globalne, tako i one domaće, prije svega vezano uz daljnje procese restruktiriranja Agrokora", rekao je ministar Marić, odgovorajući na upit kakve prognoze Europske komisije očekuje.

Ministar Marić je u ponedjeljak popodne sudjelovao i na sastanku ministara eurozone u proširenom sastavu, na kojem je 27 zemalja članica, sve osim Velike Britanije. Riječ o pripremnom sastanku za summit eurozone, koji će se održati u prosincu, također u proširenom sastavu, a prvi se put održavaju u proširenom sastavu. Takvi sastanci u skladu su s govorom o stanju Unije, koji je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker održao u rujnu, kada je rekao da buduću EU nakon Brexita vidi kao onu u kojoj će sve države članice biti i u eurozoni i u schengenskom prostoru.

Hrvatska Vlada i HNB prošli su tjedan predstavili strategiju za uvođenje eura, čime započinje javna rasprava kako bi se javnost mogla upoznati s prednostima i nedostacima sudjelovanja u zajedničkoj europskoj valuti. Na upit da prokomentira najnovija istraživanja prema kojima uvođenje eura ima vrlo slabu potporu hrvatskih građana, ministar Marić je rekao da je do eura još dug put i da ima vremena da se građani bolje upoznaju sa svim aspektima takvog čina.

"Dug je put do eura, ali ja bih želio napomenuti da, u slučaju da nismo napravili ono što jesmo u protekle dvije godine u području javnih financija i smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u, zbog čega sam i danas dobio pohvale na razini EU-a, onda danas ne bismo o tome ni razgovorali", rekao je Marić.