Dnevne novosti

Zagrebačka županija: Dodatnih 9,7 milijuna kuna za projekte gradova i općina

03.11.2017 07:15 ZAGREB, 2. studenoga 2017. (Hina), Zagrebačka županija izvijestila je u četvrtak da će gradovima i općinama sa svoga područja dodijeliti dodatnih 9,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi, pa će ukupni iznos dodijeljenih sredstava u ovoj godini doseći 25 milijuna kuna.
 "Već krajem ožujka dodijelili smo 15,3 milijuna kuna, međutim rebalansom proračuna osigurali smo dodatnih 9,7 milijuna kuna", kazao je župan Stjepan Kožić prilikom potpisivanja ugovora s gradonačelnicima i načelnicima, a njegovu izjavu u priopćenju prenosi njegov ured. 

Od tog iznosa za projekte prometa i komunalne infrastrukture namijenjeno je 4,9 milijuna kuna, a za gospodarstvo, razvoj poduzetničkih zona, energetsku obnovu javnih zgrada i turističku infrastrukturu 2,2 milijuna kuna. Za projekte u poljoprivredi, mjere ruralnog razvoja kojima se potiče obnova društvenih domova, cesta i područnih škola na ruralnom području namijenjeno je 2,6 milijuna kuna. 

Kožić je istaknuo kako županija vodi brigu o uravnoteženom razvoju svih njezinih dijelova, podsjetivši na nedavno otvorenu dograđenu školu u maloj općini Bedenica, za koju je osigurano 17,8 milijuna kuna, kao i na 7,2 milijuna kuna vrijedne bespovratne potpore poduzetnicima.

"Početkom godine smo za ovu svrhu osigurali 3,2 milijuna kuna, ali zbog velikog interesa poduzetnika nedavno smo rebalansom proračuna sredstva povećali za 125 posto, tj. na ukupno 7,2 milijuna kuna", kazao je. 

Kao primjer dobre suradnje između županije te gradova i općina naveo je projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb – Istok ukupne vrijednosti preko 700 milijuna kuna, koji će osigurati priključak na javni vodoopskrbi sustav za 105.000 stanovnika istočnog dijela županije. 

"Kako bismo povukli sredstva iz EU fondova za ovaj strateški projekt, prva smo i jedina županija u Hrvatskoj koja je spojila u jedno sva postojeća trgovačka društva koja na istočnom dijelu Zagrebačke županije obavljaju usluge javne vodoopskrbe i odvodnje. Zahvaljujući timskom radu naša četiri grada i deset općina, Hrvatskih voda, ali i Vlade RH iz europskih fondova povući će se 500 milijuna kuna, a početak radova očekujemo vrlo skoro", zaključio je Kožić.