Dnevne novosti

Štromar odbacio kritike na račun APN-a: Svi zahtjevi su obrađeni

02.11.2017 07:33 ZAGREB, 1. studenoga 2017. (Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar odbacio je u srijedu kritike na račun rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), istaknuvši da su njezini zaposlenici obradili sve zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita.
Upitan zna li nešto o tvrdnjama da se službenici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja obrađuje zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, mjesecima ne mogu dobiti na telefon i da su ovaj tjedan uzeli kolektivni godišnji odmor, Štromar je rekao kako to nije istina.

"Nije istina, oni rade. Završili su zadnje obrade svih kredita. Svih 2399 zahtjeva je obrađeno, oko 2200 pozitivno, a ostalima je omogućen rok da još dokumentaciju koju nemaju mogu donijeti u određenom roku", rekao je Štromar.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama izvijestila je da je nastavila obrađivati zaprimljene zahtjeve jer su osigurana sredstva koja će biti dostatna za sve koje su predali potpuni zahtjev do zadanog roka (13. listopada). Ukupno je zaprimljeno 2399 zahtjeva od kojih je do 26. listopada 2017. obrađeno 2270 zahtjeva.

Od toga je 2103 zahtjeva odobreno, za 128 je zatražena dopuna dokumentacije, 15 zahtjeva je odbijeno, a 24 aplikanta su odustali, navodi se na internetskoj stranici Agencije. Oko 75 posto zaprimljenih zahtjeva za subvencioniranje odnosi se na kupnju stanova, a 25 posto na kupnju ili izgradnju kuće.

Subvencioniranje stambenih kredita je mjera kojom Vlada hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Uvjeti subvencioniranja uređeni su Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita i Naputkom o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u provedbi toga zakona.

Štromar je na pitanja novinara odgovarao na Mirogoju, nakon što je s izaslanstvom Hrvatske narodne stranke položio cvijeće u povodu blagdana Svih svetih.