Dnevne novosti

Plenković: Strukturne reforme koje preporučuje MMF-a dio su programa Vlade

30.10.2017 07:27 TUHELJSKE TOPLICE, 27. listopada 2017. (Hina), Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo MMF-ovim podizanjem procjene rasta hrvatskog BDP-a, a komentirajući preporuke Međunarodnog monetarnog fonda istaknuo da su strukturne reforme dio nacionalnog programa reformi i dio programa Vlade.
„Drago mi je da su njihove procjene rasta još pozitivnije. Ono što je važno nastavljaju se svi dobri makroekonomski trendovi ne samo oni iz 2016. nego i oni iz 2017. Na tome vam se vidi kolika je politička stabilnost“, rekao je Plenković na traženje novinara da komentira ocjene i preporuke MMF-a. Vlada HDZ-a i partnera želi stabilan i čvrst okvir, dok s druge strane postoje političke snage „koje su sklone generiranju nestabilnosti, destrukciji, permanentnom slanju poruka o Hrvatskoj da je ovdje nešto problematično“, rekao je Plenković.

Misija MMF-a, koja je proteklih deset dana boravila u Hrvatskoj, u svojoj zaključnoj izjavi podigla je procjene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini s ranije prognoziranih 2,9 posto na 3,1 posto, ali je upozorila da će rast u srednjoročnom razdoblju usporiti prema 2 posto ne provedu li se ključne strukturne reforme. Plenković je u Tuheljskim Toplicama, nakon skupa alumnista Političke akademije Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta, odgovarao i na pitanja novinara o Agrokoru.

Za cijelu situaciju oko Agrokora strateški je bitno "ono što se postiglo usvajanjem zakona i s izvanrednom upravom, a to su novo povjerenje kreditora, nova likvidnost kompanije, normalno funkcioniranje i isplata plaća te izbjegavanje domino efekta na hrvatsko gospodarstvo,“ rekao je. „Mislim da smo sve temeljne ciljeve kad je riječ o općim interesima uspjeli bez angažiranja i jedne lipe poreznih obveznika ili državnog proračuna.

Što se tiče inicijative oporbe (o opozivu Vlade), mislim da će ona proći jednako slabo kao što je prošla ona o jednom ministru, drugom ministru i sad su pokušali i o ministrici“, odgovorio je Plenković dodavši da je to demokratsko pravo oporbe, ali da treba voditi računa što takve inicijative znače za gospodarski i financijski položaj zemlje.„Politikanti, političari koji ne razumiju kontekst situacije u kojoj se zemlja nalazi, lakonski to poduzimaju. Ali to je njihova odgovornost.

Mi smo tu da zastupamo ozbiljnu i odgovornu hrvatsku politiku“, kazao je i dodao da njegova Vlada "nema nikakve veze s poslovanjem ili nastankom Agrokora niti njegovim efektima na hrvatsko gospodarstvo, na sve hrvatske građane“.„Jedino što ima, ima odgovoran i predani angažman u interesu stabilnosti hrvatskog gospodarstva i hrvatskog financijskog sustava.  Tu priča počinje i završava“, poručio je Plenković.

Na pitanje o saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor istaknuo je da se "primjenjuju zakoni ovakvi kakvi jesu dok se ne donesu novi". Kazao je i da opozicija tisuću puta govori neistine, nadajući se da će to postati istina. „SDP osim selfieja i slikanja u zelju, slikanja s Kraševom čokoladom i neke otvorene linije za savjetovanje ničega, nije ponudio baš ništa da bi se riješila kriza“, rekao je Plenković.