Dnevne novosti

Rebalansom proračun Primorsko-goranske županije smanjen za 1,2 milijuna kuna

20.10.2017 07:25 RIJEKA, 19. listopada 2017. (Hina), Skupština Primorsko-goranske županije prihvatila je u četvrtak rebalans županijskog proračuna koji je minimalno smanjen, za 1,2 milijuna ili 0,15 posto, na razini konsolidiranog proračuna, a obuhvaća sve rashode i izdatke, te prihode i primitke županije i njenih proračunskih korisnika. 
U odvojenom prikazu vlastitih izvora županije i vlastitih i namjenskih prihoda županijskih proračunskih korisnika vidljivo je da se prihodi PGŽ smanjuju za 6,6 milijuna kuna, a prihodi njenih proračunskih korisnika povećavaju za 5,4 milijuna,  naveo je na sjednici Skupštine Primorsko-goranske županije županijski pročelnik za financije Krešimir Parat.  

Najviše promjena ovim rebalansom dogodilo se na rashodnoj strani proračuna. Tako je najviše novca, 3,7 milijuna kuna preusmjereno u zdravstvo (3,7 milijuna kuna), za funkcije rekreacije, kulture i religije (2,1 milijun kuna) i proračunsku funkciju socijalne zaštite (1 milijun kuna).

Najviše je smanjeno izdvajanje za obrazovanje i to zbog privremenog odustajanja od projekata energetske obnove zgrada škola (3 milijuna kuna) i projekta rekonstrukcije osnovne škole Punat od 2 milijuna kuna. To ne znači da se ti projekti zaključuju, nego se njihova realizacija nastavlja, rečeno je na sjednici. 

Vijećnici HDZ-a su bili suzdržani pri glasovanju o rebalansu, jer su zadovoljni s nekim od izmjena a nezadovoljni su, po njihovim procjenama, nedovoljnim  izdvajanjima za razvoj, odnosno za turizam i poljoprivredu, kazao je vijećnik HDZ-a Lovorko Gržac.

Protiv su glasovali vijećnici Akcije mladih zbog smanjenja iznosa za obrazovanje i mlade. Na aktualnom satu je vijećnik HDZ-a Dinko Beaković upitao je koje je stajalište Primorsko-goranske županije glede izgradnje LNG terminala kod Omišlja na Krku, jer je, dodao je, nedavno zamjenik župana Marko Boras Mandić izrazio zabrinutost prijedlogom plutajućeg terminala, a župan Zlatko Komadina se ranije izjašnjavao vrlo pozitivno o tom projektu. 

Zamjenik župana Boras Mandić je odgovorio kako je županija svoj stajalište izrazila kroz odluku skupštine, koja je prihvatila projekt, shvaćajući njegovu vrijednost. No, dodao je, želimo da se to provede pod propisanim uvjetima, zbog ekoloških, ekonomskih i energetskih razloga, kako se ne bi dogodilo da ovaj plutajući terminal, predstavljen kao privremeno rješenje, ne bi postao trajno.

Zahtijevamo da se tvrtka koja će upravljati tim terminalom registrira na ovom području, moguće i u općini Omišalj, te da prihodi od lučke pristojbe odlaze ovdašnjim lučkim upravama, kazao je. Župan Komadina rekao je da se prijedlogom plutajućeg  terminala cijeli postupak vraća na početak, jer se ponovno moraju sagledavati svi elementi koji su prihvaćeni za čvrsti, kopneni terminal, za kojeg je i izdana lokacijska dozvola.