Dnevne novosti

SSSH: Hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće

19.10.2017 07:25 ZAGREB, 18. listopada 2017. (Hina), Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.
SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

"Hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće,  o tome ovisi i naš gospodarski rast", poručuje Novosel, uz tvrdnju kako "običan" čovjek i radnik, nažalost, ne osjećaju bolji standard i bolji život, o kojima je danas u Saboru govorio premijer Plenković kao o središtu rada svoje Vlade.

Predsjednik SSSH ističe odgovornost hrvatske Vlade na nacionalnoj, ali i na europskoj razini, da učini sve da plaće porastu. Radnicima je, kaže, dosta lijepih riječi, oni žele doista živjeti bolje, umjesto slušati obećanja i uvjeravanja.Ujedno ponovno poziva premijera Plenkovića na pridruživanje Europskom stupu socijalnih prava, što je, kaže, i najavio na sastanku sa čelnicima ETUC-a, SSSH i NHS-a u travnju ove godine.

Što brže proglašenje Europskog stupa socijalnih prava bila je i tema današnjeg socijalnog  summita EU. Na proglašenje tog stupa pozvao je Luca Visentini, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC)  te predložio niz inicijativa, uključujući  "Savez za konvergenciju plaća" kako bi se smanjile razlike u plaćama između istoka i zapada EU. 

Savez bi okupljao institucije EU-a, nacionalne vlade, poslodavce i sindikate s ciljem predlaganja načina za približavanje plaća u srednjoj i istočnoj Europi onima na zapadu.Naime, radnici koji rade u zemljama na istoku Europske unije i dalje zarađuju znatno manje od prosječne plaće radnika na zapadu, tj. u EU15 prije vala proširenja iz 2014.

Radnici u deset istočnih zemalja EU-a zarađuju tek 18 i 42 posto plaća na zapadu (Bugarska 18 posto, Estonija 42 posto). Slovenija je jedina "istočna članica EU-a" u kojoj radnici zarađuju više od polovice (60 posto) prosječne plaće EU 15.