Dnevne novosti

Sud EU-a presudio da Grčka ne smije određivati minimalnu visinu policajki

19.10.2017 07:05 LUXEMBOURG, 18. listopada 2017. (Hina/Reuters), Policijske snage u Europi ne smiju propisivati koliko novi policajci moraju biti visoki jer je to diskriminacija žena, odlučio je u srijedu Sud EU-a, odbacivši argumente grčke vlade.
Atena je branila odredbu o minimalnoj visini kandidata za primanje na grčku policijsku akademiju od 1,70 metara nakon što se jedna žena požalila na diskriminaciju kada joj je 2007. odbačen zahtjev da postane policajka jer je bila preniska. No Europski sud pravde odlučio je da takvo općenito ograničenje za sve nije opravdano.

Objasnio je da neke zadaće u policiji, kao primjerice u prometu, ne zahtijevaju posebne fizičke karakteristike, a za one za koje su potrebne posebne fizičke sposobnosti, testovi mogu biti manje diskriminirajući prema ženama.Žene čine 13 posto policajaca u Grčkoj.

U Francuskoj ih je 18 posto i pravilo o minimalnoj visini od 1,60 metara ondje je odbačeno 2010.U Engleskoj i Walesu žene čine 29 posto policijskih snaga. Oni su od minimalne visine za muškarce i žene odustali prije 27 godina. Do 1990., Engleskinje su morale biti najmanje 1,60 metara visoke kako bi mogle biti policajke, tri centimetra manje nego muškarci.