Dnevne novosti

Američki sudac blokirao Trumpovu novu izvršnu naredbu o migrantima

18.10.2017 07:05 WASHINGTON, 17. listopada 2017. (Hina/AFP), Savezni sudac Havaja u utorak je obustavio primjenu većeg dijela najnovije inačice protuimigrantske izvršne naredbe američkog predsjednika Donalda Trumpa, samo nekoliko sati prije nego u cijelosti stupi na snagu.
Odluka suca Derricka Watsona važna je na nacionalnoj razini i vlada će, u želji da trajno zabrani ulazak državljana sedam zemalja s muslimanskom većinom u Sjedinjene Države, najvjerojatnije ubrzo uložiti žalbu na nju. Treća inačica izvršne naredbe "boluje od istih bolesti kao i ranija", ocijenio je Watson, sudac kojega je imenovao demokratski bivši predsjednik Barack Obama,istaknuvši da tekst jedva uspijeva dokazati u čemu dopušten ulazak više od 150 milijuna stranih državljana spomenutih zemalja "šteti američkim interesima".

Ovom obustavom primjene izvršne naredbe opet se zameće žestoka bitka na sudu zbog Trumpova plana da učvrsti granice SAD-a, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Predsjednika njegovi kritičari optužuju da cilja na muslimane na diskriminacijskoj osnovi. Trump je 25. rujna potpisao treću izvršnu naredbu kojom se državljanima sedam zemalja trajno zabranjuje prelazak američke granice.Te zemlje su Jemen, Sirija, Libija, Iran, Somalija, Sjeverna Koreja i Čad. Novom naredbom se zabranjuje i ulazak venezuelanskih vladinih dužnosnika u SAD. Ograničenja predviđena novom naredbom trebaju u cijelosti stupiti na snagu u srijedu.