Dnevne novosti

Međunarodni kongres Aquaculture Europe otvoren u Dubrovniku

18.10.2017 07:10 DUBROVNIK, 17. listopada 2017. (Hina), Međunarodni kongres Aquaculture Europe (AE), koji je okupio oko1600 sudionika s područja europske akvakulturne industrije, otvoren je u utorak navečer u Dubrovniku, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da hrvatska Vlada vidi akvakulturu kao stratešku granu kojom možemo razvijati ribarsku industriju.
 U organizaciji Europskog udruženja za akvakulturu (European Aquaculture Society – EAS)  taj najvažniji skup za akvakulturnu industriju u Europi privuče svake godine više od tisuću sudionika iz oko 70 zemalja, a ove se godine Aquaculture Europe 2017. održava u Dubrovniku od 17. do 20. listopada, pod nazivom “Cooperation for Growth” ('Suradnja za rast'), priopćeno je večeras Dubrovačko-neretvanske županije. Otvarajući međunarodni kongres dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da je Dubrovnik pravo mjesto za takav skup iz više razloga.  

”To nije samo zbog dobre hrane i vina i naše kulture, nego zato što imamo dugu tradiciju u školjkarstvu i uzgoju ribe. Na Sveučilištu u Dubrovniku imamo Odjel za akvakulturu, a ona je važan segment stupa 'Plavi rast' u Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju. Ona je esencijalni dio brojnih prekograničnih programa i često tema u Odboru regija, ali i drugim tijelima EU”, rekao je župan Dobroslavić. 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako prekomjerni izlov ugrožava morske vrste, ocijenivši da akvakultura nudi dugoročna rješenja za stabilnu budućnost tog sektora. ”Hrvatska Vlada vidi akvakulturu kao stratešku granu kojom možemo razvijati ribarsku industriju i sve ostale industrije koje se naslanjaju na tu industriju. Prošle godine smo imali proizvodnju od 17 tisuća tona vrijednosti 110 milijuna eura.

U EU više od 65 posto potrebe za ribom se uveze. Kroz uzgoj u akvakulturi možemo nadoknaditi te brojke”, rekao je  Tolušić.  Međunarodnog kongresa Aquaculture Europe sastoji se od znanstvene konferencije, izlaganja proizvoda i opreme za akvakulturu te radionica, kažu iz županije.