Dnevne novosti

HND upozorio Sabor da je izglasavanje zakona koji skriva imena vlasnika tvrtki loše rješenje

10.10.2017 07:31 ZAGREB, 9. listopada 2017. (Hina), Hrvatsko novinarsko društvo upozorava zastupnike Hrvatskog sabora da bi izglasavanje zakona kojim bi se onemogućio pristup novinarima i zainteresiranoj javnosti Registru stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj, bio "pogrešan i dugoročno opasan potez".
U priopćenju HND-a, objavljenom u ponedjeljak navečer kaže se da je Vlada poslala Hrvatskom saboru "Prijedlog Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma" prema čijem bi 34. članku Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj trebao biti skriven od javnosti. HND smatra da Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj mora biti javan kako bi novinari mogli nesmetano obavljati posao informiranja javnosti.

HND je uvjeren kako je važno da budu javno poznati svi vlasnici tvrtki, uključujući vlasnike medijskih izdavača. Štoviše, HND upozorava kako je to neophodno za normalan rad novinara i funkcioniranje zdravog društva. Vladin prijedlog da identitet stvarnih vlasnika tvrtki ipak ne bude javan HND stoga smatra lošim i suprotnim trendovima u brojnim državama EU koje primjenjuju koncept drukčiji od Hrvatske, kaže se u priopćenju.

To potvrđuje i povjerenica za informiranje Anamarija Musa, koja podsjeća kako su neke države, kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Švedska, Francuska i Slovenija već usvojile zakone kojima omogućavaju javnu dostupnost određenih podataka iz registara svojih vlasnika, a neke od njih već su i implementirale te odredbe i objavile registre, kaže se u priopćenju.

Vlada je uputila Saboru prijedloga 28. rujna, upravo na Međunarodni dan prava na pristup informacijama, unatoč obrazloženom upozorenju više organizacija civilnog društva, među kojima je i HND, da takav prijedlog nije dobro rješenje, ističe se u priopćenju HND-a.