Dnevne novosti

Kurdistan u očekivanju masovnog "da" na referendumu o neovisnosti

27.09.2017 07:10 ERBIL, 26. rujna 2017. (Hina/AFP), U iračkom Kurdistanu održan je referendum o neovisnosti na kojemu se očekuje premoćna pobjeda zagovornika odvajanja od Iraka, dok savezna vlada u Bagdadu u utorak priprema svoj odgovor.

Referendum, jednostrana odluka koju je donio predsjednik Kurdistana Masud Barzani, održan je u ponedjeljak u toj autonomnoj regiji na sjeveru Iraka ali i u zonama oko kojih se spore Kurdi i središnja vlada. Nakon proslave u ponedjeljak, svakodnevni život nastavljen je u utorak u Erbilu, glavnom gradu Kurdistana.

Iako nema sumnje u rezultat glasovanja, san o neovisnosti većine Kurda ne bi trebao postati realnost u skoroj budućnosti. Masud Barzani kazao je da nakon tog glasovanja neće odmah uslijediti deklaracija o neovisnosti nego će ono predstavljati početak "ozbiljnih rasprava" s Bagdadom.

No, rasprave bi mogle biti napete i velika je opasnost od eskalacije s obzirom na odbijanje središnje vlasti da se Irak odrekne sjeverne regije. Irački predsjednik Hajder al-Abadi osudio je "jednostranu odluku koja pogađa jedinstvo Iraka".

Šijitski zastupnik Ali al-Alak kazao je da će Abadi u srijedu biti u parlamentu "radi rasprave o odlukama koje namjerava donijeti u toj krizi s Kurdistanom".

U ponedjeljak je parlament u Bagdadu izglasao rezoluciju "kojom se zahtijeva od glavnog zapovjednika vojske (Abadija) da rasporedi snage u svim osporavanim zonama", što još nije provedeno. U inozemstvu se glasovanje općenito kritizira.

SAD su "duboko razočarane" odlukom Erbila da održi "jednostrani" referendum strahujući da će "povećati nestabilnost" u regiji. Referendum su odbacili i Turska, Sirija te Iran, tri susjedne zemlje s kurdskim manjinama.

Odbacujući kategorički sličan referendum o neovisnosti koji bi se organizirao u Siriji, sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem kazao je u ponedjeljak navečer da je Damask spreman raspravljati o "autonomiji" s Kurdima svoje zemlje.

Kurdi u Siriji u ponedjeljak su izrazili solidarnost s iračkom braćom. Šef UN-a Antonio Guterres nanovo je izrazio "zabrinutost" zbog opasnosti od destabilizacije, pozivajući "na kompromis".Više od 3,3 milijuna osoba izašlo je na birališta u ponedjeljak, što je 72,16 posto upisanih, po izbornom povjerenstvu.