Dnevne novosti

Sabor o novom Zakonu o reviziji, Odbor utvrđuje tko ispunjava uvjete za Povjerenstvo

20.09.2017 07:40 SABOR

ZAGREB, 19. rujna 2017. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu će zasjedanje nastaviti raspravom o prijedlogu novog zakona o reviziji koji predviđa reorganizaciju postojećeg sustava javnog nadzora revizije, zasjedat će Odbor za izbor i imenovanja koji će utvrditi listu kandidata koji udovoljavaju uvjetima za predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Novim Zakonom o reviziji predviđeno je da će nadležno tijelo za nadzor revizorskih društava i ovlaštenih revizora postati Ministarstvo financija, Odbor za javni nadzor revizije prestati će s radom, dok Hrvatska revizorska komora više neće imati nadzornu ulogu. Među javnim ovlastima koje će joj biti povjerene, Komora će, uz prethodnu suglasnost Ministarstva, određivati program revizorskog ispita te ga organizirati i provoditi.

U odnosu na dosadašnji sustav, povećan je broj godina radnog iskustva, s tri na pet, koje treba ostvariti prije ispunjavanja uvjeta za izlazak na revizorski ispit. Ovlašteni revizor imat će obvezu stalno se stručno usavršavati, a ako ne ispuni tu obvezu ukinuti će mu se odobrenje za rad.

Ukupno 37 kandidata prijavilo se na javni poziv za izbor predsjednika i četiri člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, tko udovoljava uvjetima utvrdit će Odbor za izbor i imenovanja. Formalni uvjeti za izbor su hrvatsko državljanstvo, visoka stručna sprema, s tim da predsjednik Povjerenstva mora biti pravnik s pravosudnim ispitom, najmanje osam godina radnog iskustva u struci i istaknuti rezultati rada, neosuđivanost za kaznena djela. Uvjet je i da članovi Povjerenstva nisu u političkoj stranci pet godina do dana kandidiranja.

Mandati predsjednika i članova Povjerenstva traju pet godina i mogu biti birani najviše dva puta. Na dnevnom redu Odbora za vanjsku politiku, čija će sjednica biti zatvorena za javnost, davanje je mišljenja o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih i konzularnih misija Republike Hrvatske u inozemstvu.