Dnevne novosti

Kujundžić: Nakon posjeta EMA-i bolje šanse Hrvatske da postane domaćin agencije

12.09.2017 07:40 TABLETE

ZAGREB, 11. rujna 2017. (Hina), Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak kako su šanse Hrvatske da postane sjedište Europske agencije za lijekove (EMA) bolje nakon njegova prošlotjednog sastanka s direktorom te agencije i njegovim suradnicima u Londonu, te da Zagreb i Hrvatska nisu bez šanse.

"Mislim da je sastanak promijenio sliku o Hrvatskoj i našim potencijalima", rekao je novinarima Kujundžić, koji je sjedište EMA-e posjetio zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Nakon višesatnog razgovora s direktorom s EMA i najbližim suradnicima pozicija Hrvatske bolja je nego što je bila. Vidjet ćemo u politici i glasovanju kako će ići,  ali Zagreb i Hrvatska nisu bez šanse, ustvrdio je Kujundžić nakon obilježavanja Nacionalnog dana ambliopije.

Komentirajući godinu dana Vlade ocijenio je da su "mogli bolje ali nisu loši", dok je za kritike predsjednice Republike na račun Vlade rekao kako kritika uvijek dobro dođe svakome, a on se osobno nikad ne boji kritika u obliku dijaloga. Kujundžić je istaknuo dva strateška cilja na području zdravstva - financijsku stabilizaciju sustava i izgradnju nacionalne i sveučilišne bolnice u Zagrebu.

Suglasje oko novog Zakona o zdravstvenom osiguranju

Financijskoj stabilizaciji trebao bi, kaže, pridonijeti novi Zakon o zdravstvenom osiguranju krajem ove godine, pa se nada suglasju vlasti i oporbe u njegovu donošenju. "Vjerujem da oko donošenja novog Zakona o zdravstvenom osiguranju u Saboru neće biti pozicije i opozicije, nego da će svi biti na istome tragu, svjesni da će bez tri milijarde kuna zdravstveni sustav i dalje stvarati deficit i neće se primjereno razvijati", rekao je.

Najavio je da se iduće godine sigurno kreće s izgradnjom Nacionalne dječje bolnice, u sklopu čega će Grad Zagreb napraviti novu statičku procjenu objekta, a Ministarstva zdravstva pripremiti projektnu dokumentaciju u arhitektonsko-tehničkom dijelu.

Kad je riječ o pitanju Imunološkog zavoda, Kujundžić je ustvrdio da povjerenstvo sastavljeno od po tri predstavnika Vlade i Grada Zagreba ozbiljno radi i nema dvojbe da će novi Imunološki zavod biti napravljen u Hrvatskoj. Smatra da treba što prije početi obrađivati plazmu u Hrvatskoj, a kad je riječ o cjepivu i sojevima virusa, potrebne su kvalitetne stručne procjene budući da se u zadnjih 30 godina promijenila tehnologija proizvodnje, kao i svjetsko tržište cjepiva.