Dnevne novosti

Žalac: 120 milijuna kuna regionalnim koordinatorima za pripremu projektne dokumentacije

07.09.2017 07:40 NOVAC

ZAGREB, 6. rujna 2017. (Hina), Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (EU) Gabrijela Žalac najavila je u srijedu da će 15. rujna biti objavljen poziv za dostavu projektnih prijedloga po programu pripreme lokalnih razvojnih projekata, za što je osigurano 120 milijuna kuna kroz tri proračunske godine regionalnim koordinatorima za pripremu projektne dokumentacije.

"Sredstva našeg ministarstva trebaju pomoći u pripremi i zalihi projekata koje trebamo osigurati nerazvijenim dijelovima Hrvatske, prije svega da pripreme projektnu dokumentaciju i sve ono što im treba da bi apsorbirali sredstva iz EU-a", kazala je Žalac koja se sastala sa županima i regionalnim koordinatorima.

Nadmašiti 13 milijardi kuna ugovorenih projekata

Istaknula je kako je sadašnja Vlada zatekla devet posto ugovorenosti EU sredstava iz EU-ove financijske perspektive, a danas je na 25 posto ugovorenosti, te je izrazila uvjerenje da će nadmašiti iznos od 13 milijardi kuna ugovorenih projekata.

"Imamo ambiciozne ciljeve, nagodinu 50 posto ugovorenosti ove financijske perspektive, kako bismo stigli ukorak s onim što planiramo raditi", dodala je. Žalac je najavila da će od 5. do 7. listopada na Danima regionalnog razvoja potpisati sporazum s regionalnim koordinatorima, kojim će urediti prava i obveze u izradi nacionalne strategije do 2030. i procesa pripreme zalihe projekata za aktivnosti na kojima će regionalni koordinator surađivati s Ministarstvom.

Ukupno će temeljem sporazuma regionalnim koordinatorima biti dodijeljen 21 milijun kuna, tj. svakom po milijun kuna. Vezano za izmjene Zakona o regionalnom razvoju Hrvatske, najavila je da će definirati ciljeve regionalnih koordinatora na području županija i omogućiti jačanje njihove aktivnije uloge u obavljanju poslova.

Žalac je izvijestila da je danas na stranicama Ministarstva objavljen poziv za dostavu zahtjeva za sufinanciranje po programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama, istaknuvši da je u sklopu toga osigurano 40 milijuna kuna.

Dodatnih 50 milijuna kuna osigurano je za projekte s rezervne liste iz programa održivog razvoja lokalne zajednice i programa podrške regionalnom razvoju, koje Ministarstvo financira. Važnim je ocijenila da se krene s pripremama za iduće financijsko razdoblje, rekavši da se s novom financijskom perspektivom kreće već nagodinu.

Podsjetivši da trenutno postoji 140 nacionalnih strategija i više od 1100 lokalnih i regionalnih, Žalac je najavila da će se kroz novi Zakon o strateškom planiranju i upravljanju razvojem Hrvatske krenuti u novi ciklus korištenja novca iz EU-a, koji će programirati na temelju Nacionalne razvojne strategije kao krovnog strateškog dokumenta. 

Smanjivanje razlike u stupnju razvijenosti

Na sastanku ministrice sa županima i regionalnim koordinatorima predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavit će aktivnosti vezane uz izradu novih zakona, natječaje u tijeku i planirane aktivnosti. Uz zakon o strateškom planiranju i upravljanju razvojem, izmjene zakona o regionalnom razvoju, na dnevnom redu sastanka su i informacije o trenutnom stanju projekata na otocima i prijedlog zakona o otocima te prijedlog zakona o razvoju grada Vukovara.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk kazao je da bi ti zakoni trebali u konačnici rezultirati smanjivanjem razlike u stupnju razvijenosti na lokalnoj i županijskoj razini i boljim korištenjem poticajnih mjera.

"Radimo tako da su svi ljudi s terena, regionalni koordinatori i razvojne agencije uključeni u izradu zakona, prijedlozi dolaze s terena i to je veliku plus Vlade u načinu rada. Poticanje regionalnog razvoja utječe na državnu konkurentnost, a sve to nije moguće bez pripadajuće infrastrukture - gospodarske, tehnološke i obrazovne", naglasio je Pauk.