Dnevne novosti

Puli 8 milijuna bespovratnih sredstva za 58 pomoćnika u nastavi

02.09.2017 07:51 ZAGREB/PULA, 1. rujna 2017. (Hina), Zamjenica pulskog gradonačelnika, Elena Puh Belci, u petak je u Zagrebu potpisala Ugovor o dodjeli 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava za pomoćnike u nastavi, na temelju kojega je Pula i ove školske godine osigurala sredstva za 58 pomoćnika za pomoć u integraciji i praćenju nastave za 76 učenika s teškoćama u razvoju.
  Puli je za ovaj projekt odobren maksimalan iznos od osam milijuna kuna, koliko može dobiti jedinica lokalne samouprave, za sljedeće četiri školske godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 12,7 milijuna kuna, a Grad Pula će sufinancirati provedbu projekta s 36,93 posto vlastitih proračunskih sredstava, odnosno s 4,7 milijuna kuna, priopćeno je iz Grada Pule. Puh Belci je istaknula kako "Pula već niz godina uspješno odgovara na potrebu postojanja asistenata u nastavi koji pridonose većoj samostalnosti, odgovornosti, koncetriranosti i komunikativnosti kod djece".

Uključivanjem pomoćnika u nastavi pomaže se djeci u prevladavanju socijalno-psiholoških prepreka, usvajanju znanja i vještina, te na taj način svako dijete može učiti i napredovati u skladu sa svojim sposobnostima. Grad Pula je, kao nositelj projekta "Zajedno do znanja 2", proveo javni poziv za pomoćnike u nastavi na koji su se do 25. kolovoza svi zainteresirani mogli prijaviti za rad u školama Centar, Kaštanjer, Monte Zaro, Stoja, Šijana, Veli vrh, Veruda, Vidikovac te Školi za odgoj i obrazovanje Pula. 

Projektni prijedlog kandidiran je u sklopu Poziva Ministarstva pod nazivom "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III" u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.