Dnevne novosti

Pučka pravobraniteljica u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 30. kolovoza do 1. rujna

31.08.2017 07:20 VUKOVAR, 30. kolovoza 2017. (Hina), Tijekom tri dana, od 30. kolovoza pa do 1. rujna, Pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima posjetit će Vukovarsko-srijemsku županiju gdje će se susresti s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, udrugama, manjinama te primati pritužbe i odgovarati na pitanja građana.
"Želja nam je saznati kako zaista žive građani na terenu i s kojim problemima se susreću. Želimo vidjeti na koji im način možemo pomoći, kako da bolje provodimo zakone koje smo donijeli, odnosno, pomoći im na pravi način", rekla je Vidović u palači Srijem u Vukovaru prije sastanka s županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem.U sklopu svojih aktivnosti Vidović je prošle godine obišla četiri hrvatske županije, a ove godine krenuli su od Vukovarsko-srijemske.

Planiraju do kraja godine obići još dvije do tri županije, a u skoroj budućnosti i cijelu Hrvatsku.Vidović je pozvala građane da im upute pritužbe koje će, ukoliko ih ne mogu riješiti, proslijediti drugim nadležnim institucijama..Izvijestila je da je broj pritužbi građana od 2012. do 2016. skočio za 90 posto.

Pri tome su, dodala je, tijekom 2016. prvi put pritužbe na diskriminaciju najzastupljenije. Građani su se još žalili i na pravosuđe, postupanje policije, povredu prava iz radnih odnosa, socijalna pitanja i slično.Župan Galić ocijenio je da u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima puno problema, ali da je najveći problem nemogućnost ostvarivanja prava na radno mjesto.

Ustvrdio je da su manjinska prava "dosta visoko i kvalitetno riješena" i dodao da u županiji živi 21 posto manjina, a najbrojnija je srpska nacionalna manjina. Pučka pravobraniteljica s građanima će se susresti u četvrtak, 31. kolovoza, u 18 sati, na tribini koju organizira u Općinskoj narodnoj knjižnici u Babinoj Gredi.

Nakon kratkog predstavljanja rada institucije, pravobraniteljica će odgovarati na pitanja iz svih područja nadležnosti. Najavljeno je i kako će savjetnici pravobraniteljice primati pritužbe građana u Vukovaru (30. kolovoza od 10 do 12 u zgradi Grada Vukovara, dr. Franje Tuđmana 1), Borovu (31. kolovoza od 10 do 12 u Vijećnici Općine Borovo, Glavna 3), Vinkovcima (31. kolovoza od 13 do 15 Velikoj gradskoj vijećnici, ulica Bana J. Jelačića 1), Otoku (1. rujna od 11 do 13 u Gradskoj vijećnici, Trg kralja Tomislava 6A - prvi kat) te u Gunji (1. rujna od 14:30 do 16:30, na adresi Vladimira Nazora 317b).