Dnevne novosti

Za gradnju dnevne bolnice u Varaždinu gotovo 50 milijuna kuna iz EU fondova

28.08.2017 07:15 VARAŽDIN, 25. kolovoza 2017. (Hina), Opća bolnica Varaždina dobit će gotovo 50 milijuna bespovratnih kuna iz EU fondova za izgradnju i opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, rekao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić predstavljajući u petak u Varaždinu taj projekt.
 Ugovor za ova sredstva jedan je od 28 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte unaprjeđenja hrvatskog zdravstva koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine, u ukupnom iznosu od 331 milijuna kuna. Ugovor vrijedan 49.781.250 kuna za varaždinsku bolnicu potpisali su u četvrtak u Vladi  ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj varaždinske Opće bolnice dr.  Kudelić.  

„Suvremena medicina podrazumijeva zadržavanje pacijenata unutar same bolnice što kraće. Opća bolnica Varaždin već i sada ima izvrsno organizirane dnevne bolnice odnosno jednodnevnu kirurgiju, ali u sedam odvojenih objekata. Praktički 50 posto pacijenata već se sada liječi kroz njih“, rekao je dr. Kudelić u petak na konferenciji za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu . 

Istaknuo je da varaždinska Opća bolnica tako skrbi o 3 do 4 tisuće pacijenata na mjesečnoj razini.  Projekt dnevne bolnice vezan je uz još jedan projekt u Općoj bolnici Varaždin koji najavljuju iz Varaždinske županije. Riječ je o objedinjenom hitnom bolničkom prijamu za koji župan Radimir Čačić očekuje dodatnu pomoć Vlade u iznosu od 20 milijuna kuna.   „Sada je koncept liječenja 'lezi, naplatit ćemo', što god to ovu državu koštalo.

Europa je tu malo racionalnija i ovaj koncept ide u smjeru tih dnevnih bolnica. U varaždinskoj bolnici imamo povećanje broja pacijenata u dnevnoj bolnici, dramatičan pomak u smjeru brzine, pojednostavljenja i racionalnosti korištenja resursa“, kazao je župan Čačić na konferenciji za novinare o izgradnji i opremanju dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u Varaždinu.  

No, rečeno je, to nisu sve novosti iz varaždinske Opće bolnice. Nedavno je obilježen početak energetske obnove sedam objekata, vrijednosti 83,5 milijuna kuna, a zamjenik župana Robert Vugrin najavio je skori početak izgradnje spojnog objekta Odjela za palijativnu skrb u Novom Marofu, koji je dio varaždinske bolnice, čime bi se broj kreveta za palijativne bolesnike povećao na 89. U tijeku je nabava 128-slojnog CT uređaja i magnetske rezonance za Opću bolnicu Varaždin čime će se još podići kvaliteta zdravstvene usluge.