Dnevne novosti

Francuska, Austrija, Češka i Slovačka bliže dogovoru o izaslanim radnicima

24.08.2017 07:20 SALZBURG, 23. kolovoza 2017. (Hina/Reuters), Čelnici Francuske, Austrije, Češke i Slovačke dogovorili su se da će zatražiti sporazum o reformiranju europskog sustava "izaslanih radnika" do susreta Europskog vijeća u listopadu, otkrio je u srijedu austrijski kancelar Christian Kern. 
Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije s čelnicima Češke i Slovačke, kao i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Kern je istaknuo da su se dogovorili oko temeljnih načela. Macron je naglasio da to uključuje skraćivanje razdoblja kojeg radnici mogu provesti u inozemstvu, kao i pitanje pravedne plaće. 

"Naši razgovori predstavljaju pravi korak naprijed, stvarni napredak prema kompromisu u listopadu, te mi je drago zbog toga", poručio je Macron. 

Europska pravila o izaslanim radnicima omogućuju tvrtkama da šalju radnike iz država s nižim plaćama u one s većim, bez da plaćaju poreze i društvena davanja u državi domaćinu, što Francuska i Austrija smatraju nepravednim tržišnim natjecanjem.