Dnevne novosti

Plenković u Savudriji: Nastavak razgovora sa Slovenijom o graničnim pitanjima

24.08.2017 07:40 SLOVENIJA

SAVUDRIJA, 23. kolovoza 2017. (Hina), Predsjednik Vlade Andrej Plenković na susretu sa savudrijskim ribarima u srijedu navečer poručio je kako je  politika Vlade i stajalište Hrvatske da želi razgovarati sa Slovenijom o graničnim pitanjima, na kopnu i na moru.

"Hrvatska se ne smatra vezanom arbitražnom presudom, niti nju prihvaća iz poznatih razloga kompromitiranosti i tu je pozicija vrlo jasna i čvrsta. Isto tako otvoreni smo za dijalog,  jer nam je Slovenija susjedna i prijateljska zemlja te želimo pronaći rješenja koja će biti održiva i prihvatljiva za obje zemlje" - rekao je  Plenković. Kako je dodao, očekuje nastavak ribarenja u Savudrijskoj vali, "a hrvatska će država znati zaštititi interese Republike Hrvatske kao i normalno poslovanje hrvatskih ribara. 

Naravno izbjegavati ćemo incidente i nastojat ćemo razgovarati i u dijalogu sa Slovenijom rješavati otvorena pitanja granice" - rekao je  Plenković koji je potvrdio da slovenski premijer u rujnu dolazi u Zagreb. Plenković je u razgovoru s ribarima ponovio  kako oni kao i dosad trebaju obavljati svoju djelatnost.  "Radite sve i ponašajte se na moru kao i dosad.

Arbitražna presuda za Hrvatsku nije važeća, ne priznaje je Vlada a imamo i jasnu poziciju hrvatskog Sabora. Granično pitanje je otvoreno, a dogovor je da nema jednostranih naglih poteza i da nema incidenata. Moramo biti zreli" , poručio je ribarima Plenković.

Dodao je da su hrvatska država i hrvatske institucije uz njih te da prate što rade.Govoreći o statusu ribarstva istaknuo je kako se radi o grani koja ima velike preduvjete za razvoj i rast. "Imamo i poprilično sredstava, više od 350 milijuna eura iz Europske unije.

Za sada smo na trećini apsorpcije, a nadležna uprava u Ministarstvu poljoprivrede ima zadaću raspisati natječaj i da se na taj način, kao dodana vrijednost pomogne hrvatskim ribarima. Želimo da ta grana bude dobro organizirana, da ribolov bude kontroliran, da se koriste oni alati koji su dopušteni i da generiramo dovoljno ribe za potrebe našeg tržišta i za izvoz" , zaključio je premijer Andrej Plenković.    


Savudrijski ribar Danilo Latin  premijeru  je uručio kartu Savudrijske vale iz 1947. "Kako je Savudrijska vala izgledala tada, s crtom razgraničenja na sredini vale, trebala bi izgledati i danas", poručio je Latin, a i ostali istarski ribari ponovili su kako je za njih jedino prihvatljiva granica po crti sredine  vale. U pratnji premijera bili su  ministri Davor Božinović, Tomislav Tolušić i Goran Marić. Prije susreta s ribarima premijer se sastao s gradonačelnicima Umaga i Poreča.  

S porečkim gradonačelnikom Lorisom Peršurićem razgovarao o odličnim rezultatima ove turističke sezone,  o malom broju nezaposlenih u Poreču te o nedostatku radne snage u ugostiteljstvu i turizmu, kao i o mogućnostima pronalaska rješenja na nacionalnoj razini.

Istaknutii su i brojni projekti u Poreču, kao i aktiviranje državne imovine, o čemu će, kako je rečeno, gradonačelnik Peršurić nastaviti dijalog s ministrom Marićem.