Dnevne novosti

Sudu teško dokazati odgovornost za sudar s rodom na cesti

14.08.2017 07:05 LJUBLJANA, 13. kolovoza 2017. (Hina), Odgovornost za nesreće u prometu što ih izazovu životinje koje se nađu na cesti nije lako dokazati i dobiti odštetu, pokazuje praksa slovenskih sudova koje je posebno teško uvjeriti da je nesreću mogla izazvati i roda.

Tako je motoristu koji je završio u jarku s potresom mozga, ozljedama kralježnice i uništenim vozilom sud odbio zahtjev za povrat materijalne štete jer nesreću nije na vrijeme prijavio lokalnom lovačkom društvu. K tomu je ostao i bez prava na nematerijalnu odštetu za koju odgovara država jer nije uspio uvjeriti sud da ga je s dvokotača srušila roda, kako je tvrdio, piše ljubljansko "Delo".

Mnogo tragičniji je slučaj vozačice motocikla koja je nakon sudara sa srndaćem ostala teški invalid - tetraplegičar, pa s obitelji zahtijeva visoku odštetu i doživotnu rentu. Predmet je došao i do vrhovnog suda koji se složio s presudom nižih sudskih instanci da  odgovornost nije na državi nego na lovačkom društvu koje nije zahtijevalo postavljanje table s odgovarajućim prometnim upozorenjem, kako je moralo prema zakonu o lovstvu.

U slučaju na drugom sudu, motorist koji je naletio na krdo divljih svinja i teško se ozlijedio uspio je izboriti od suda pravo na odštetu od države za narušeno zdravlje, ali njegov zahtjev za materijalnu štetu od lovačkog društva do danas nije riješen. Država odgovara i za štetu koju divlje zvijeri počine u šumi, a čovjek koji je prije deset godina ostao teški invalid nakon napada medvjeda uspio je dobiti pravo na odštetu od 180.000 eura i pripadajuću doživotnu rentu jer je ostao nepokretan.