Dnevne novosti

Splitski gradonačelnik osnovati će radne skupine za pripremu Akcijskog protupožarnog plana

02.08.2017 07:07 SPLIT, 1. kolovoza 2017. (Hina), Splitsko Gradsko vijeće u utorak je zadužilo gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu za formiranje radnih skupina koje će pripremiti Akcijski protupožarni plan na splitskom području, a prihvatilo je i zaključak kojim se zagovaraju mjere preventivnog djelovanja i sprječavanja izbijanja požara u Park šumi Marjan na 300 hektara gdje je oko 64.000 stabala.

"Gradsko vijeće Grada Splita zadužuje gradonačelnika za formiranje stručnih skupina koje će do konca godine pripremiti Akcijski plan za mjere prevencije zaštite od požara, provjeru planske dokumentacije te pripremu zahtjeva Grada Splita prema svim nadležnim službama radi poboljšanja sustava protupožarne zaštite i povećanja sigurnosti građana Splita i njihove imovine," zaključak je kojeg je predložio predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić, a s kojim se suglasio i gradonačelnik Krstulović Opara, kao i svih 33 nazočnih vijećnika na tematskoj sjednici posvećenoj nedavnom požaru na splitskom području.

Prema tom zaključku, sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja iznesena u cjelodnevnoj tematskoj raspravi dostavit će se izrađivačima nacrta prijedloga Akcijskog plana.

Splitski gradonačelnik više je puta ponovio da Grad Split, kao institucija, nije spremno dočekao nedavni požar.Splitsko Gradsko vijeće podržalo je i prijedlog vijećnika Mosta Ante Čikotića, kojeg je izradio uz pomoć SDP-ova vijećnika Gorana Kotura, a u kojem se naglašava kako je nužno donošenje protupožarnih mjera radi protupožarne zaštite Park šume Marjan.

S time se suglasio i gradonačelnik Krstuulović Opara."Nužno je, radi zaštite Park šume Marjan i Marjanskog poluotoka, kao područja od osobitog značaja za grad Split, donijeti posebne mjere putem kojih bi se otklonili postojeće nedostaci neispravne hidrantske mreže, izgradnjom nove potrebne hidrantske mreže, novog sustava za preventivno djelovanje i uočavanje požara," ističe se u zaključku koji se odnosi na protoupožarnu zaštitu Park šume Marjan.

U Splitu uskoro poljoprivredni redarstvenici Gradsko je vijeće u prvom je čitanju raspravilo dopune Odluke o komunalnom redu po kojoj su vlasnici, korisnici, posjednici zemljišta na području Grada Splita dužni održavati ili ukloniti sve stvari, predmete, stabla, živicu, travu i drugo koje bi mogle prouzročiti nastanak i širenje požara, onemogućiti gašenje, te stvoriti i druge uvjete koji ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine.

"Ukoliko ih vlasnici, korisnici, posjednici ne uklone sami uklonit će ih komunalni redari o njihovom trošku donošenjem rješenja o uklanjanju," navodi se u odluci koju je u prvom čitanju podržalo 25 vijećnika, 6 je bilo protiv i dva suzdržana.

Utvrđen je, naime, velik broj površina zapuštenih od strane vlasnika, posjednika, korisnika koje su uzrokovale širenje požara i gdje je bio raznovrsni otpad opasan za zdravlje, živote i imovinu građana Splita. "Dopunom odluke o komunalnom redu osigurali bi se uvjeti za saniranje zemljišta i smanjio rizik od mogućih opasnosti za nastanak i širenje požara," stoji u obrazloženju te odluke koja bi trebala biti donesena u drugom čitanju, na slijedećoj sjednici splitskog Gradskog vijeća. Gradonačelnik Krstulović Opara također je istaknuo kako su zapuštene privatne parcele, šikare i "divlja" odlgališta pogodovala nedavnom širenju požara.

"Nužno je uklanjanje opasnih tvari i šikara sa privatnih površina te ćemo u narednom razdoblju za tu namjenu uvesti i poljoprivredne redarstvenike," najavio je splitski gradonačelnik.Gradsko je vijeće primilo k znanju i usmena izvješća sudionika u gašenju nedavnog požara na splitskom području  te informaciju o dosadašnjim prijavama za potraživanje naknade šteta uzrokovanih nedavnim požarom.