Dnevne novosti

Pučka pravobraniteljica od nadležnih zatražila informacije o okolnostima splitskog požara

27.07.2017 07:40 ČEKIĆ

ZAGREB, 26. srpnja 2017. (Hina), Pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila je pismo Državnom uredu za zaštitu i spašavanje, županu Splitsko-dalmatinske županije i gradonačelniku Splita s ciljem unaprjeđenja sustava obrane od požara, s obzirom da je nedavni veliki požar pokazao je slabosti sustava civilne zaštite.

"Požar koji je 17. srpnja 2017. zahvatio dijelove grada Splita pokazao je slabosti sustava civilne zaštite - zakazalo je informiranje građana, dio kuća obranjen je zahvaljujući njihovom samoorganiziranju, a unatoč nadljudskim naporima vatrogasaca na terenu je bio vidljiv i problem njihove nedostatne opremljenosti.

Zato je pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila niz pitanja Državnom uredu za zaštitu i spašavanje, županu Splitsko-dalmatinske županije i gradonačelniku Splita, upravo s ciljem unaprjeđenja sustava", izvijestio je Ured pučke pravobraniteljice.

Tražila je, između ostalih, i informacije o kriterijima po kojima je proglašena elementarna nepogoda, odnosno zašto požar nije kategoriziran kao velika nesreća.Smatra da su za to su bili ispunjeni kriteriji iz Zakona o sustavu civilne zaštite, s obzirom da su u gašenju požara sudjelovale vatrogasne postrojbe iz gotovo cijele zemlje, a bile su aktivirane i Oružane snage RH i policija.

Pravobraniteljica je izrazila i duboko poštovanje i zahvalnost svim pripadnicima vatrogasnih postrojbi, oružanih snaga, policije, civilne zaštite, građanima i svim drugim uključenim osobama, udrugama i institucijama, koji su nesebično i požrtvovno sudjelovali u gašenju požara i na taj način spriječili još teže njegove posljedice.

Ured pučke pravobraniteljice podsjeća da su i ranije radili na poboljšanju sustava civilne zaštite u izvanrednim situacijama. Tako je niz preporuka upućen nadležnim tijelima nakon katastrofalnih poplava u Vukovarsko-srijemskoj županiji 2014.