Dnevne novosti

U Karlovcu otvorena rekonstruirana zgrada pravosudnih tijela

17.07.2017 07:25 KARLOVAC, 10. srpnja 2017. (Hina), U Karlovcu je u petak otvorena zgrada pravosudnih tijela rekonstruirana donacijom Norveške, Lihtenštajna i Islanda, a za koju je norveška veleposlanica Astrid Versto u ime donatora rekla kako je uvjerena da će povećati učinkovitost rada pravosudnih tijela, jer je cilj ove darovnice od 3,2 milijuna eura upravo poboljšanje kvalitete pravosuđa u skladu s europskim standardima.

Projekt je financiran iz Norveškog financijskog mehanizma 2009.-2014., kojem je Hrvatska pristupila 2014., a kojeg zajedno pune Norveška, Lihtenštajn i Island u iznosu od 84,34 posto, dok se razlika do ukupne vrijednosti od 5,3 milijuna eura financira iz državnog proračuna. Financijski je posao vodilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a operativno u cijelosti Ministarstvo pravosuđa, te su ministrica Gabrijela Žalac i ministar Dražen Bošnjaković nazočili otvorenju i izrazili zadovoljstvo novom zgradom. 

Žalac je najavila da se uz sredstva europskih fondova definiranih tzv. plavom knjigom, s Norveškom, Lihtenštajnom i Islandom pregovaraju i donatorske potrebe Hrvatske na dobrobit građana za naredno financijsko razdoblje, a riječ je o 103,4 milijuna eura.

"Trenutno smo u fazi pregovora, ne mogu više reći, ali riječ je o pravosuđu, posebno mjere edukacije sudaca, ali i projekti za gospodarstvo, inovacije, prijenos znanja i iskustava Norveške u ribarstvu, u obrazovanju, ali i istraživanju i razvoju, a mi želimo i infrastrukturu u školstvu. Pregovori traju i trebali bi završiti do kraja ove godine", rekla je ministrica. 

Bošnjaković je pohvalio projekt "Poboljšanje kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava kroz razvoj infrastrukture i bolje upravljanje”, ističući da tekovine modernog doba mogu doprinijeti ubrzanju i složenijih sudskih postupaka, te da je u tom smislu važan tzv. e-spis te povezivanje zemljišnih knjiga i katastra. "Nije moguće poboljšati sve kao u Karlovcu preko noći, ali kada bismo usporedili stanje koje je bilo prije deset godina i danas, vidjeli bi velike korake prema naprijed i mi nastavljamo s tim procesima", rekao je Bošnjaković.

Bošnjaković: Izmjene Ovršnog zakona dobar okvir za poboljšanje pozicije ovršenika  

Novinarima je izjavio kako se slaže sa svima koji drže da treba donijeti novi Ovršni zakon, ali smatra da su zakonske izmjene koje je pokrenuo Most u suradnji s Vladom dobar okvir za poboljšanje pozicije ovršenika bez da se narušavaju prava i sigurnost te ravnopravnost i ovrhovoditelja i ovršenika.

Upitan u kojem bi roku mogao biti izrađen novi zakon, Bošnjaković je odgovorio da će se krajem ljeta formirati radna skupina, koja bi u roku do godinu dana mogla iznjedriti novi zakon. To što je Đuro Sessa za predsjednika Vrhovnog suda imenovan bez konsezusa u Saboru za ministra je dio demokratske procedure u kojoj oporba ima pravo na svoj stav, ali da je odgovornost vladajućih da sve u državi funkcionira.  

Novu karlovačku zgradu pravosudnih tijela pohvalio je i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, "Tehnička opremljenost ovih prostora je na puno višoj razini, pri čemu nisu bitni kvadrati i stolci na kojima suci ili tužitelji sijede, radi se o novoj informatičkoj opremi koja omogućava brži rad, sve su komunikacije nove, sve je brže, vrijeme je novac, mora biti bolje", poručio je.

Cvitan: Ne mogu komentirati bi li istražno povjerenstvo štetilo ili koristilo, DORH radi izvide u Agrokoru   

Novinari su Cvitana pitali kako tumači dilemu u Saboru bi li saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, koje traži oporba, na bilo koji način štetilo izvidima i istrazi koju u tom slučaju obavlja DORH, na što je odgovorio kako Sabor ima mogućnost osnivanja povjerenstva koje će, bude li osnovano, funkcionirati po parlamentarnim pravilima. 

"Ne mogu komentirati hoće li štetiti ili koristiti, mogu samo reći da Državno odvjetništvo kao neovisno i samostalno pravosudno tijelo, u konkretnom služaju Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u ovom trenutku provodi izvide, a o rezultatu izvida će ovisiti daljnji tijek postupanja. Možda će se uključiti i međunarodni vještaci", rekao je Cvitan.