Dnevne novosti

Sabor: Oporba negoduje zbog načina rada Sabora

12.07.2017 07:22 ZAGREB, 11. srpnja 2017. (Hina), Klub zastupnika SDP-a i Klub nezavisnih zastupnika i HSU-a izrazili su u utorak poslijepodne negodovanje načinom rada Sabora i bojazan da tijekom dana neće uspjeti raspraviti sve točke predviđene dnevnim redom, među kojim su i strategija regionalnog razvoja Hrvatske i prijedlog zakona o pravobranitelju za djecu. 
Sabor je do 16,30 sati raspravio samo dvije od predviđenih sedam točaka današnjeg dnevnog reda na kojem je, među ostalim, strategija regionalnog razvoja Hrvatske i prijedlog zakona o pravobranitelju za djecu po hitnom postupku koji je izazvao veliki interes javnosti zbog odredbe koja  omogućuje razrješenje izabranog pravobranitelja zbog neprihvaćanja godišnjeg izvještaja o radu. 

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog novog Zakona o pravobranitelju za djecu nakon što je Ustavni sud u ožujku postojeći zakon ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donesen običnom većinom a ne natpolovičnom većinom saborskih zastupnika koja je potrebna za organske zakone.No, oporba drži da se njime  želi otvoriti prostor za smjenu aktualne pravobraniteljice Ivane Milas Klarić prije isteka mandata kroz neprihvaćanje njezinog Izvješća. 

U ime Kluba zastupnika SDP-a Sabina Glasovac rekla je da je strategija regionalnog razvoja Hrvatske do 2020. godine prevažna tema da bi se o njoj raspravljalo do dugo u noć. Zbog interesa javnosti također bi trebalo premjestiti raspravu i o pravobranitelju za djecu, rekla je Glasovac nakon stanke koju je zatražio njezin Klub zastupnika. 

S njom se slaže i Anka Mrak-Taritaš (Klub nezavisnih zastuonika i HSU-a) koja smatra da guranje rasprave o tome u kasno u noć nije slučajno. "Bit će kasno, neće dobiti baš nekakav interes javnost, ljudi će otići i i to će proći ispod radara", rekla je Mrak-Taritaš.  Predsjedavajući Željko Reiner ustrajao je na tome da je dnevni red takav kakav je predložen. Istaknuo je da se broj točaka nije povećao i poručio da duljina rasprava o pojedinim točkama dnevnog reda ovisi o samim zastupnicima.