Dnevne novosti

Plenković s Komadinom i Obersnelom o projektima u PGŽ

06.07.2017 07:15 RIJEKA, 5. srpnja 2017. (Hina) - Premijer Andrej Plenković u srijedu se, u nastavku posjete Primorsko-goranskoj županiji, susreo sa županom Zlatkom Komadinom i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom s kojima je razgovarao o razvoju projekta LNG terminala, gradnji nove bolnice u Rijeci, projektu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture i drugima, pri čemu je izrazio spremnost Vlade da podrži te projekte. 
Nakon sastanka sa županom Komadinom, premijer je kazao kako je njegov posjet u okviru trajnog i intenzivnog dijaloga Vlade sa svim županijama. Na sastanku se, rekao je, razgovaralo o projektu LNG termnala na Krku, od kojega očekuje da će omogućiti kvalitetnu opskrbu Hrvatske i susjednih zemalja plinom te diverzificiranje opskrbe plinom u ovom djelu Europe. "Založit ćemo se da realiziramo taj projekt zajedničkim naporima u godinama pred nama, posebno zbog toga što su dobivena značajna sredstva Europske komisije za realizaciju“, istaknuo je Plenković. 

Razgovaralo se i o projektu uređenja nove riječke bolnice, za koju kaže kako zavrjeđuje temeljito investiranje nakon niza problema proteklih godina. Izvijestio je kako je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je bio u njegovoj pratnji, predstavio prometne projekte koji će omogućiti bolju prometnu povezanost ovog dijela zemlje i luke s glavnim prometnim pravcima. Komadina se zahvalio premijeru "na vrsnom poznavanju problematike Primorsko-goranske županije" i uvjeravanjima da će podržati niz projekata. Premijera je, kaže, zamolio da svoje diplomatsko iskustvo i umijeće te svoju poziciju na skorom razgovoru sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom iskoristi i za otvaranje teme izgradnje nedostajućeg dijela poveznice autocestom u Sloveniji do graničnog prijelaza Rupa. 

Riječki gradonačelnik Obersnel rekao je kako je s premijerom prije svega razgovarao o projektu Europske prijestolnice kulture (EPK) u Rijeci 2020. godine, pri čemu je od njega dobio "maksimalnu podršku". Dogovoren je i zajednički sastanak do kraja srpnja, na kojem bi sudjelovali i ministri koji moraju aktivno sudjelovati na tom projektu. Tema razgovora bila je i izgradnja ceste D403 u Rijeci, od obilaznice do budućeg kontejnerskog terminala na Zagrebačkom pristaništu, kao važnom projektu jačanja konkurentnosti riječke luke. Premijera i njegove suradnike izvijestio je i o velikom projektu na području vodnog gospodarstva u Rijeci i okolici vrijednom 1,7 milijardi kuna, koji će uskoro biti spreman za prijavu na EU fondove.  

Plenković je ustvrdio kako na projekt EPK gledao kao na važnu priliku za razvoj grada i cijele županije, koji će uz rješavanje nekih infrastrukturnih pitanja svojim programom omogućiti predstavljanje Hrvatske na visokoj razini. Najavio je kako će Vlada ispunjavati svoje financijske obveze prema ovom projektu, koji će "biti jednako prioritetan za Vladu kao i za Rijeku". "Očekujem redoviti dijalog u mandatima gradonačelnika i Vlade koji se u većoj mjeri preklapaju, te kvalitetnu suradnju na dobrobit svih građana Rijeke“, naveo je Plenković i dodao kako u Vladu vjeruju u snažno otvoreno partnerstvo sa svim lokalnim jedinicama,  bez obzira tko je na vlasti. Novinare je zanimalo zašto u Vladi pripremaju novo zakonsko rješenje po kojem se župani, gradonačelnici i općinski načelnici ne bi mogli rušiti usporedno s neizglasavanjem proračuna. 

Premijer Plenković je kazao kako je, temeljem dosadašnjeg iskustva, zaključio da je takvo rušenje lokalnih i područnih vlasti krajnje nepotrebno, jer se tako znao zlorabiti institut rušenja proračuna kad je većina u vijeću ili skupštini drugačija od pripadnosti župana, gradonačelnika ili općinskog načelnika. "Nije riječ o jačanju nekoga da mu se ne može ništa, nego o izbjegavanju situacija koje nisu nužne. Svakako će se u zakon ugraditi mogućnost smjene čelnika ako čine nezakonite radnje ili djeluju izvan okvira ovlasti“, naveo je premijer.