Dnevne novosti

Bernardić: SDP-ov kandidat za ustavnog suca je Goran Selanec

06.07.2017 07:20 ZAGREB, 5. srpnja 2017. (Hina) - Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u srijedu da će kandidat njegove stranke za ustavnog suca biti Goran Selanec, ističući da je SDP spreman podržati jednog kandidata za kojeg se odluči HDZ, ali apelira da to ne bude nijedan od kandidata koji je sudjelovao u presudi u slučaju Ive Sanadera, za koju u SDP-u smatraju da je derogirala ustavnu odredbu o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva. 
Bernardić je za Selanca, zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, rekao kako je dokazani borac za ljudska prava sa sjajnim životopisom, obrazovao se na prestižnim američkim sveučilištima. "Demokratski smo izabrali između dva kandidata, Mate Arlovića i Selanca, i Selanec je dobio potporu Kluba", kazao je i dodao kako prijepora na sjednici Kluba zastupnika nije bilo, da je bilo rasprave i različitih mišljenja. "Ja poštujem odluku Kluba, svih kolegica i kolegica, demokratski smo donijeli odluku", uzvratio je Bernardić na novinarski upit kako to da SDP-ovac Arlović, dosadašnji ustavni sudac, nije SDP-ov kandidat. 

Na pitanje bi li u SDP-u pristali kada bi se HDZ dogovorio da kandidat za treće upražnjeno mjesto na Ustavnom sudu bude Arlović, Bernardić je odgovorio: "Ki bi da bi, na njima je da donesu odluku kako žele". Naglasio je, ipak, kako je SDP-ov stav da trećeg kandidata za ustavnog suca treba predložiti Klub nacionalnih manjina. Bernardić podsjeća da u Hrvatskoj postoji ravnoteža kod izbora ustavnih sudaca - biraju se dvotrećinskom većinom i zato vladajući mogu utjecati na izbor jednog suca, "a drugo pripada najvećoj oporbenoj stranci, a to je SDP". "Želimo da Ustavni sud bude mjesto na kojem će se donositi kvalitetne odluke, da se promijeni način rada i zato predlažemo čovjeka s najboljim CV-em, potpuno neopterećenog od bilo kakvih dosadašnjih odluka.

Voljeli bi vidjeti da HDZ predloži kandidata koji nije opterećen ni na jedan način odlukama kojim su se derogirale odredbe o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva kao u slučaju Sanader", poručio je Bernardić. Inače, saborski Odbor za Ustav saslušao je 11 kandidata za tri suca Ustavnog suda, koje bi Sabor trebao izabrati do ljetne stanke i tako omogućiti tom sudu da radi u punom sastavu, s obzirom da je lani izabrano 10 od 13 sudaca.