Dnevne novosti

Sabor: Zastupnici upozorili na loše stanje hrvatskih željeznica

06.07.2017 07:25 ZAGREB, 5. srpnja 2017. (Hina) - Saborsku raspravu u prijedlogu Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu, zastupnici su u srijedu iskoristili kako bi upozorili na lošu situaciju u HŽ-u, zastarjeli vozni park te "percepciju koju treba mijenjati", a prema kojoj se željeznicom "vozi samo sirotinja". 
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić pojašnjavao je kako se predloženim zakonom, kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim, uređuje područje regulacije tržišta željezničkih usluga i zaštite prava putnika u željezničkom prijevozu, nadležnost i ovlasti nacionalnog regulatornog tijela te inspekcijski nadzor. "U željeznice su uložena značajna sredstva, ali uvijek je problem strategije i što je prioritet kada se ulaže", upozoravao je nezavisni Tomislav Žagar u ime Kluba Mosta. Da sa stanjem u željezničkom prometu ne možemo biti zadovoljni složio se i SDP-ov Alen Prelec, navodeći kako se samo 12 posto putovanja u Hrvatskoj odvija javnim prijevozom, koji smatra nezadovoljavajućim jer su vlakovi u prosjeku stari 30 godina, neodržavani, bez klime... "Kod nas vlada mišljenje da se željeznicom vozi samo sirotinja, a to treba promijeniti", poručio je Prelec. 

HDZ-ov Pero Ćosić uvjeren je kako će se zakonskim izmjenama vratit građane u vlakove jer će im, kaže, usluga biti poboljšana, a putovanje sigurnije. Smatra i kako više treba poraditi na konkurentnosti hrvatskih željeznica. U tom je kontekstu njegov stranački kolega Davor Ivo Stier upozorio na potrebu obnove pruge Zagreb-Samobor. "Tih 14 kilometara bili bi profitabilni, Vlada bi taj projekt trebala vratiti u prioritete Hrvatskih željeznica", poručio je Stier. Mostovac Miro Bulj pitao se kako željeznice mogu funkcionirati kada ih nadzire regulatorna agencija HAKOM koju, tvrdi, vodi osoba koja novac troši za odvjetnike da bi se razračunao s djelatnicima, te kako bi išao u inozemstvo "na seminare duhovne obnove", osoba koja je raspustila sindikat. "Neodgovorni ljudi troše milijune, HAKOM plaća najskuplje prostore i to 24 eura po metru četvornom za 1000 kvadrata, dok je stanje na željeznicama u katastrofalnom stanju", naglasio je Bulj. Zastupnici su, u kratkoj raspravi, podržali i nekolicinu pravosudnih zakona kojim se hrvatskom zakonodavstvo usklađuje s europskim direktivama.