Dnevne novosti

SAD će staviti Kinu među najgore počinitelje u području trgovine ljudima - izvori

27.06.2017 07:09 WASHINGTON, 26. lipnja 2017. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države planiraju smjestiti Kinu na svoj popis najgorih počinitelja u oblasti trgovine ljudima i prisilnog rada, rekao je kongresni izvor i osoba upoznata sa slučajem, što je korak koji bi mogao pogoršati napetosti s Pekingom koje su smanjene pod predsjednikom Donaldom Trumpom. 
Kritika Kini, Washingtonovu glavnom suparniku u azijsko-pacifičkoj regiji, dolazi unatoč prijateljskim odnosima Trumpa s kineskim kolegom Xi Jinpingom i predsjednikovim naporima da pridobije Peking da pomogne u suzbijanju sjevernokorejskih nuklearnog programa i razvoja projektila.Državni tajnik Rex Tillerson odlučio je spustiti Kinu na "razinu 3", najniži stupanj, gdje će biti zajedno s Iranom, Sjevernom Korejom i Sirijom među ostalima, rekli su izvori koji su upoznati s internim razmatranjima i govorili su uz uvjet da ostanu neimenovani.

Očekuje se da će rangiranje biti objavljeno u utorak u godišnjem izvješću koje objavljuje State Departmentov ured za nadzor i suzbijanje trgovine ljudima.Rangiranje u kategoriju 3 može dovesti do sankcija koje bi ograničile američku i međunarodnu pomoć, ali američki predsjednici često odustanu od takvih mjera.Nije jasno što je Tillersona navelo da snizi ocjenu Kini, a zadnje izvješće kritiziralo je tu komunističku vladu da ne čini dovoljno u suzbijanju "prisilnog rada iza kojega stoji država" te zaključilo da nije zadovoljila "minimalne standarde" u borbi protiv trgovine, mada je reklo kako Peking ulaže znatne napore.

Trumpova je administracija zabrinuta i zbog uvjeta u Kini za sjevernokorejske radnike koje ugovaraju izravno s Pyongyangom i koji osiguravaju devize za čelništvo Sjeverne Koreje, koje nema dovoljno novca zbog međunarodnih sankcija, rekao je kongresni izvor.