Dnevne novosti

Kina i SAD za "potpunu, dokazivu i nepovratnu" denuklearizaciju Korejskog poluotoka

26.06.2017 07:30 PEKING, 24. lipnja 2017. (Hina/Reuters) – Kina i Sjedinjene Države dogovorile su se da će denuklearizacija Korejskog polouotoka biti "potpuna, dokaziva i nepovratna", objavili su u subotu kineski državni mediji, izvještavajući o ovotjednim razgovorima kineskih i američkih dužnosnika u Washingtonu. 
"Obje strane potvrđuju da su predane potpunoj, dokazivoj i nepovratnoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka", stoji u zajedničkom dokumentu koji je objavila kineska novinska agencija Xinhua.Američki državni tajnik Rex Tillerson u četvrtak je rekao da su Sjedinjene Države tijekom susreta s kineskim diplomatima i obrambenim dužnosnicima pozvale Peking da stvori veći ekonomski i politički pritisak na Sjevernu Koreju. S Tillersonom i američkim ministrom obrane Jimom Mattisom susreli su se visoki kineski diplomat Yang Jiechi i general Fang Fenghui.

U zajedničkom dokumentu naglašava se i potreba potpunog i strogog pridržavanja rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojima se poziva na dijalog i pregovore, što je već dugo vrijeme pristup Pekinga.Dodaje se kako se trebaju osnažiti i vojne razmjene i mehanizmi informiranja kako bi se izbjegli rizici "krivih procjena" između američke i kineske vojske. Kineski državni mediji razgovore dužnosnika dviju zemalja, prve takve vrste pod administracijom Donalda Trumpa, proglasili su napretkom dijaloga između Pekinga i Washingtona. Kineski predsjednik Xi Jinping sastao se s Trumpom u travnju na Floridi, a očekuje se da će njihov idući susret biti idućeg mjeseca, tijekom summita zemalja G20 u Hamburgu. 

Trump je tijekom prošlotjednih razgovora izjavio da kineski pokušaji smirivanja Pjongjanga nisu uspjeli, zbog čega je izazvao nove sumnje oko pristupa njegove administracije prema sjevernokorejskoj prijetnji. Smrt američkog studena Otta Warmbiera koji je preminuo prošlog tjedna nakon što je pušten poslije 17 mjeseci zatočeništva u Pjongjangu radi krađe propagandnog postera dodatno je zakomplicirala stav američkog predsjednika prema toj komunističkoj državi. Kina, njezin glavni trgovinski partner, optužuje se da nije u potpunosti uvela postojeće sankcije UN-ća i da odbija provesti strože mjere. Washington stoga razmatra "sekundarne sankcije" protiv kineskih banaka i tvrtki koje i dalje surađuju sa Sjevernom Korejom.