Dnevne novosti

U četvrtak presuda za nesreću na vijaduktu Krpani

07.06.2017 07:25 KARLOVAC, 6. lipnja 2017. (Hina), U četvrtak 8. lipnja na kalovačkom Županijskom sudu trebala bi biti objavljena presuda tvrtki HAC-ONC i četvorici njenih djelatnika zbog prometne nesreće koja se 30. studenoga 2013. dogodila na vijaduktu Krpani, na autocesti A1, u kojoj su poginule četiri, a ozlijeđeno je 16 osoba.

Dokazni postupak u utorak je dovršen iznošenjem završnih riječi tužiteljstva i obrane.Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Mladen Krajačić ostao je kod svih točaka optužnice kojom se HAC-ONC i njegove djelatnike Ivu Klanca, Lovru Šabića, Kazimira Služeka i Jakova Pedisića tereti da su odgovorni za kazneno djelo protiv sigurnosti prometa opasnom radnjom ili sredstvom te da su propustili obavijestiti sudionike u prometu o zaleđenom kolniku na vijaduktu Krpani.

Zbog toga je od sudskog vijeća kojim predsjedava sutkinja Sanda Janković zatražio da sve okrivljene proglasi krivima i izrekne im odgovarajuću presudu. Odvjetnici optuženih, nasuprot tužiteljstvu, odgovornost su prebacili na, kako su rekli, "kafkijanski ustroj HAC-ONC"-a. Bavili su se pitanjima oko nefukcioniranja automatske meteorološke stanice i displeja informativnog portala s upozorenjima za vozače na izlazu iz tunela Krpani te minorizirali važnost službenih vremenskih prognoza Hrvatskog državnog meterološkog zavoda.

Za nesreću su okrivili splet organizacijskih nedorečenosti s iznenadnom pojavom pothlađene ledene kiše. Odvjetnik HAC-ONC-a Davor Marić istaknuo je da nitko od okrivljenih nije imao status odgovorne osobe u toj tvrtki te da shodno tome ni HAC-ONC kao pravna osoba ne može snositi bilo kakvu odgovornost za nastalu tragičnu prometnu nesreću.Sutkinja Janković zakazala za izricanje presude za četvrtak u 13 sati.