Dnevne novosti

Sabor u srijedu počinje novu sjednicu

07.06.2017 07:30 SABOR 2

ZAGREB, 6. lipnja 2017. (Hina), Aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor u srijedu će početi novu sjednicu, na kojoj bi premijer Andrej Plenković trebao predstaviti četvero novih ministara – unutarnjih poslova, zaštite okoliša, pravosuđa i uprave, zatražiti od Sabora da im iskaže povjerenje i time potvrditi da ima većinu u parlamentu.

Sukladno Zakonu o Vladi, nakon razrješenja članova Vlade, premijer na prvoj idućoj saborskoj sjednici mora predložiti nove ministre. "Ovo je ta sjednica koja počinje 7. lipnja i očekujem da će na početku te sjednice predsjednik Vlade dostaviti Saboru prijedlog novih ministara", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon prošlotjedne sjednice saborskog Predsjedništva.

Imena novih ministara još nepoznataTko su novi ministri koji će preuzeti resore smijenjenih Mostovaca Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića, Ante Šprlje i Ivana Kovačića još je nepoznanica, kao što se ne zna ni tko će činiti novu parlamentarnu većinu, koju je HDZ imao početkom svibnja, kad je umjesto Bože Petrova iz Mosta za novog predsjednika Sabora izabran Jandroković.

O svemu bi se više moglo znati nakon popodnevnog sastanka Predsjedništva HNS-a, stranke koja se spominje kao potencijalni partner HDZ-u. Koaliciju s HDZ-om, spekulira se, zagovara predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, no to se, navodno, ne sviđa cijeloj stranci, pa se spominje i mogućnost Vrdoljakove smjene ako ideja o partnerstvu ne prođe.Iako za to nema službene potvrde, pitanjem saborske većine i novih ministara u utorak popodne će se baviti Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a.

Osim toga, analizirati će učinak stranke na lokalnim izborima, a iako je HDZ ostvario odličan rezultat u nekim je sredinama podbacio, poput tradicionalno mu sklonih Gospića i Knina.

Šanse za nove izbore "pola-pola"Nova saborska sjednica počinje u okolnostima koje ne isključuju nove parlamentarne izbore, a iz HDZ-a opetovano poručuju kako se izbora ne boje, ali prije svega žele političku i gospodarsku stabilnost države. "Mi smo spremni za nove izbore, ali želimo političku stabilnost u Hrvatskoj, želimo nastaviti s projektima koje radimo, s gospodarskim rastom, sa smanjenjem nezaposlenosti.

Naravno, ako ikako možemo složiti zadovoljavajuću većinu...", izjavio je potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić u ponedjeljak navečer.Upitan kolike su, u postocima, šanse za nove izbore, rekao je kako je to "uvijek pola-pola". Nije želio govoriti što je HDZ ponudio HNS-u da bi Vrdoljak razmatrao moguću suradnju, te se zbog toga sastajao sa šefom HDZ-a i premijerom Plenkovićem.

Kad pitanje novih ministara dođe na red o njima će raspravljati resorni odbori, a potom će se glasovati na plenarnoj sjednici. Takav postupak, naime, propisuje saborski Poslovnik.

Aktualno prijepodne: 39 pitanja, 15 iz HDZ-a

U Aktualnom prijepodnevu pitanja premijeru i članovima Vlade postavit će 39 zastupnika, od čega 15 iz HDZ-a, devet iz SDP-a, tri iz Mosta, dva iz HNS-a itd.

Ždrijeb je odlučio - prvi će pitanje postaviti nezavisni Vladimir Bilek, a posljednji HDZ-ov Franjo Lucić. Zastupnicima je predložen opsežan dnevni red, do ljetne stanke trebali bi odraditi više od 130 točaka. Uz Vladine zakonske prijedloge tu su i dvije interpelacije, zahtjev da se osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor, izbor tri ustavna sudca, izbor predsjednika Vrhovnog suda...