Dnevne novosti

Kopal: do kraja mjeseca smjernice za provedbu dogovora o graničnim prijelazima

19.05.2017 07:20 BRUXELLES, 18. svibnja 2017. (Hina), Europska komisija trebala bi do kraja svibnja imati usuglašen dokument o učinkovitoj provedbi dogovora premijera Andreja Plenkovića i Mire Cerara te predsjednika EK-a Jean-Claude Junckera o bržem protoku na hrvatsko-slovenskim graničnim prijalazima, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Robert Kopal.
Kopal je u četvrtak u Bruxellesu sudjelovao na trilateralnom sastanku sa slovenskim kolegom Boštjanom Šeficom i povjerenikom za unutarnje poslove i migracije Dimitrisom Avramopoulosom posvećenom provedbi dogovora od 29. travnja kada je usuglašeno da se sa sustavnih kontrola putnika prijeđe na ciljane kontrole čim vrijeme čekanja prelazi 15 minuta. "Postoji nacrt dokumenta, koji još nije gotov, ali će biti uskoro i već su poznati neki detalji poput toga kako točno računati vrijeme čekanja i kako ubrzati protok.

Za sada sve ide u pravom smjeru, na tome radimo najčešće bilateralno sa slovenskom stranom, a povremeno i s Komisijom kako bismo dobili odgovore na sva praktična pitanja. Načelno stajalište je da bi do kraja svibnja trebali imati usuglašeno mišljenje kako postići ono što su dogovorili Plenković, Cerar i Juncker", rekao je Kopal.

Upitan ima li slučajeva da se ne poštuje dogovor, Kopal je rekao da ima slučajeva kada vrijeme čekanja bude nešto dulje, ali da se odmah reagira."Ima slučajeva da vrijeme čekanja nije 15 minuta nego pola sata. Ali odmah se reagira, vrlo smo aktivni u dvostranoj komunikaciji i mogu reći da je to jako dobro zato što na razini graničnih prijelaza postoji izravna koordinacija i komunikacija šefova smjena koji odmah pokušavaju reagirati u pravom smjeru.

Naravno, potrebno je još dodatno raditi, primjerice osigurati veći broj graničnih prijelaza i veći broj policijaca. Svi radimo na tome, a još veća učinkovitost će se postići 27. lipnja kada pristupimo Schengenskom informacijskom sustavu (SIS)", rekao je Kopal.