Dnevne novosti

Vinkovačkoj bolnici 16,7 milijun kuna za unaprijeđenje dnevnih bolnica i kirurgija

16.05.2017 07:17 VINKOVCI, 15. svibnja 2017. (Hina), U sklopu Vladinog projekta Slavonija, u Vinkovcima je u ponedjeljak potpisan ugovor o sufinanciranju projekata unaprjeđenja kvalitete zdravstvenih usluga dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici, u iznosu od 16,7 milijuna kuna, od čega je 99 posto, 16,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

"Riječ je o vrijednom ugovoru, 15. po redu u sklopu poziva za poboljšanje isplativosti dnevnih bolnica i kirurgija, gdje smo zajedno s Ministarstvom zdravstva osigurali još više sredstava s obzirom na vrijednost projekata koji su prijavljeni, a imamo 28 potencijalih podnositelja projekata", izjavila  je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. 

Cilj projekta je funkcionalno opremiti uređajima i opremom dnevne bolnice, poboljšati njihovu učinkovitost i smanjiti broj bolesnika na akutnom bolničkom odjelu za oko 10 posto, dodala je. "Ovo je i dio projekta Slavonija. Sutra idemo potpisati ugovore u Požeško-slavonsku županiju pa se vraćamo u Vukovar. Idu i projekti za navodnjavanje u ovom dijelu Hrvatske.

Sve je to dio projekta Slavonija i uglavnom je riječ o sredstvima u 100-postotnom iznosu iz EU fonodva", istaknula je ministrica  Žalac. Ravnatelj vinkovačke Opće županijske bolnice Krunoslav Šporčić rekao je kako je glavni prioritet bolnice završiti opremanje Odjela oftamologije koje je počelo prije nekoliko godina. "Sada je prioritet nabava opreme, završetak operacijske sale i sve onoga što bi bilo pristupačno za dnevnu kirurgiju i to naročito kirurgiju prednjeg segmenta oka, operacije katarakte, a drugi dio je opremanje jednodnevne kirurgije svih ostalih kirurških odjela", dodao je. 

Ravnatelj vinkovačke Opće bolnice također je rekao da se na operaciju katarakte (sive mrene) u toj bolnici čeka duže od godinu dana, a predviđenim ulaganjima značajno će se ubrzati protočnost pacijenata kroz operacije jednodnevne kirurgije oka. 

Potpisivanju ugovora o sufinanciranju unapređenja  kvalitete  zdravstvenih usluga, uz ministricu Gabrijelu Žalac i ravnatelja vinkovačke bolnice Krunoslava Šporčića nazočan je bio i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić.