Dnevne novosti

Baričević: Hrvatskoj nedostaju educirani za pripremu EU projekata

11.05.2017 07:22 OSIJEK, 10. svibnja 2017. (Hina) , Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević izjavio je u srijedu u Osijeku, u sklopu "Europskog tjedna", da su informacije koje povremeno spominju kraj ili raspad Europske unije više posljedica medijski dramatičnih i atraktivnih naslova, da realnost nije takva, ali da izazovi postoje te ocijenio kako korištenje EU novca u Hrvatskoj od 2013. do 2020. nije zadovoljavajuće i to zbog nedostatka educiranih kadrova za pripremu projekata.
Na raspravi sa studentima osječkog Ekonomskog fakulteta u sklopu "Europskog tjedna" Baričević je na upite studenata prijeti li EU raspad odgovarao da se u medijima posljednjih godina i u više navrata govorilo o kraju eura zbog krize u Grčkoj ili o kraju EU nakon "Brexita", ali da je, unatoč tome, "Europa dosta žilava i ide dalje".Činjenica je da je "Brexit" nešto zbog čega gube i EU i Velika Britanija, ali oni su odlučili otići, a ne mi, kazao je Baričević.

Ocijenio je kako su i nedavni rezultati izbora u Nizozemskoj i Francuskoj pokazali pobjedu onih opcija "koje su ponosno držale europsku zastavu" te da je EU, unatoč sadašnjim izazovima i nekim krizama proteklih godina, još uvijek jedno od najnaprednijih društava i tržišta u svijetu.Smatra kako je Hrvatska relativno dobro koristila EU fondove u predpristupnom razdoblju, ali da način korištenja za razdoblje od 2013 do 2020. nije zadovoljavajući, a jedan od glavnih razloga je nedostatak educiranih kadrova za pripremu projekata.

Pozvao je studente, ali i ostale građane, da budu aktivniji, kada su u pitanju kontakti s EU institucijama te podnošenje različitih prijedloga i inicijativa, posebice kada su otvorene javne rasprave o određenim pitanjima i odnosima unutar EU. Europska unija je enormna šansa i nemojte dopustiti da prođe pored Vas, poručio je studentima Baričević.