Dnevne novosti

Premijer Plenković razriješio trojicu Mostovih ministara

28.04.2017 07:35 ZAGREB, 27. travnja 2017. (Hina), Predsjednik Vlade  Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade naložio tajnici Vlade da pripremi odluku o razrješenju trojice Mostova ministara - Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje, nakon što su glasovali protiv prijedloga da Vlada odbije zahtjev SDP-a za pokretanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.
 Premijer Plenković je prije glasovanja naglasio kako je Vladin stav jasan te da odbacuje navode iz SDP-ova prijedloga za pokretanjem pitanja povjerenja Mariću. No prilikom glasovanja protiv je bilo troje Mostovih ministara, Orepić, Dobrović i Šprlje,  nakon čega je predsjednik Vlade zatražio od tajnice da pripremi odluku o njihovu razrješenju. Plenković je u svom obraćanju podsjetio na genezu cijelog slučaja vezanog uz krizu u "Agrokoru", Vladine aktivnosti usmjerene na rješavanje te krize te  prozivke upućene na račun ministra financija Marića koji je ranije jedno vrijeme bio zaposlenik tog koncerna, a koje se navode i u SDP-ovom prijedlogu. 

"Naš je stav da odbacujemo kritike oporbe, osobito predvođene onom strankom čiji se doprinos rješavanju ovog problema svodi na 'selfije' i pomoviranje kiseloga zelja", naglasio je premijer Plenković.

Vlada iznosi argumente temeljem kojih ne prihvaća navode u inicijativi, predvođenoj prije svega SDP-om 

Rekao je kako Vlada u očitovanju iznosi argumente temeljem kojih ne prihvaća navode u ovoj inicijativi, predvođenoj prije svega SDP-om kao glavnom oporbenom strankom u Hrvatskom saboru, te, istaknuo je premijer, 'vrlo jasno i argumentirano odgovaramo i na aluzije koje se odnose na eventualni sukob interesa ministra Marića, njegovu ulogu u donošenju određenih odluka u okviru HBOR-a kad je riječ o kreditnim programima za dio kompanija u koncernu 'Agrokor' tijekom 2016. godine'. 

Vlada u očitovanju, rekao je, vrlo jasno govori i o tome kako je činjenica da je Zdravko Marić jedno vrijeme bio zaposlenik Agrokora kao jedan od 25 izvršnih direktora. "Niti je bio vlasnik, niti član Uprave, niti je bio ovlašten da piše financijska izvješća Agrokora, pa stoga tada niti je znao, niti je mogao znati, niti ima odgovornost za procese koji su se odvili proteklih mjeseci i tjedana", poručio je premijer Plenković.  

Dapače, naglasio je. Dodao je kako Vlada u očitovanju govori i o argumentima koji se odnose i na navode da je Zdravko Marić kao državni tajnik "u vrijeme pretpretprethodne Vlade dobio kredit kao član NO HPB-a". Premijer je naglasio kako u tome nema ništa nezakonitoga jer je Marić kredit dobio sukladno pravilniku banke. "Prema tome, naš je stav tu vrlo jasan i kao Vlada odbacujemo navode koji su podneseni u prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru Mariću", poručio je Plenković.

Već se vide prvi rezultati Zakona o izvanrednoj upravi u Agrokoru 

Naglasio je i da su oko cijelog slučaja i situacije u Agrokoru stav Vlade i njezini ciljevi bili sasvim jasni i čvrsti. Prvi je cilj bio, naveo je, voditi računa o zaštiti hrvatskog gospodarstva i stabilnosti financijskog sustava. Premijer je ponovio  da cilj zakona o izvanrednoj upravi "nije bio zaštita ni jednog pojedinca, niti jedne obitelji". 

"Naprotiv, cilj je bio zaštititi moguće negativne efekte, lančane reakcije na hrvatskog gospodarstvo u trenutku kada se kompanija ovakvo velikog volumena i značaja za hrvatsko gospodarstvo našla u poteškoćama", rekao je Plenković. Istaknuo je da se već vide prvi rezultati tog zakona, izvanredne uprave u Agrokoru, i ostalih mjera, dodavši  kako je činjenica da su svi ključni akteri pristali stati iza procesa koji Vlada koordinira, kroz provedbu zakona donesenog u posebnim okolnostima i s posebnom namjerom. 

Ističe da je Vladin cilj i da izvanredni povjerenik u Agrokoru vrlo detaljno i temeljito verificira stanje u kompaniji a to, kaže, podrazumijeva i financijska izvješća, dovođenje nove neovisne revizije od strane revizorskih kuća s najvećom reputacijom koje će pogledati pravo stanje financijskih izviješća u kompaniji. "Tek nakon toga, i ako se pokaže da ima određenih nedorečenosti, nepravilnosti, nejasnoća, za što postoje određene indicije, a  to je bilo navedeno i u izvješćima tijekom ove godine nekoliko kreditnih agencija, utvrđivat će se odgovornost zašto je to tako nastalo, i tko je za to odgovoran.

Tu je politika Vlade vrlo jasna i odvažna i odlučna, i onaj tko je za to odgovoran naravno da treba odgovarati", poručio je predsjednik Vlade, Međutim, to ni na koji način nije povezano s radom ministra Marića u Vladi, a to se vidi i u rezultatima ostvarenima kad je riječ o makroekonomskim pokazateljima, ukupnoj fiskalnoj konsolidaciji i potezima koji nailaze na odobravanje svih međunarodnih institucija i partnera, kazao je Plenković te odbacio kritike oporbe. 

"Odgovornost moje Vlade i naše stranke je puno veća i puno ozbiljnija i na puno višoj razini i nikad se ne bi upustila u jeftine političke, rekao bih politikantske aktivnosti koje vidim da se osim u izjavama u našim medijima koriste i na međunarodnim skupovima, a koje nimalo ne pridonose kredibilitetu stranke o kojoj je riječ, niti doprinose rješavanju problema s kojim je Vlada suočena", zaključio je premijer Plenković te predložio usvajanje Vladina očitovanja. 

Trojica Mostovih ministara Orepić, Šprlje i Dobrović glasala su protiv, te je premijer Plenković potom tajnici Vlade naložio da pripremi odluku o njihovom razrješenju i nastavio s vođenjem sjednice. Na sjednici Vlade nije bio potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, član Mosta.