Dnevne novosti

U rad puštena e-Oglasna ploča o građevinskim radovima

03.04.2017 07:35 ZAGREB, 31. ožujka 2017. (Hina), Programska aplikacija e-Oglasna ploča koja će značajno pridonijeti učinkovitijem planiranju, a time i racionalnijem trošenju financijskih sredstava vezanih za izgradnju infrastrukture, u petak je u Državnoj geodetskoj upravi (DGU) puštena u rad, a predstavili su je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj DGU-a Damir Šantek. 
 Šantek je istaknuo kako mu je velika čast što danas puštaju u rad još jednu e-uslugu koja se zove: e-Oglasna ploča - Obavijesti o tekućim i planiranim građevinskim radovima. Podsjetio je kako je početkom ovog mjeseca predsjednik Vlade Andrej Pleković u DGU-u pustio u rad tri e-usluge: kopije katastarskog plana, posjedovnog lista i izvatka iz Baze zemljišnih podataka. 

"Prema Digitalnoj agendi za Europu i Direktivi o mjerama za smanjenje troškova postavljanje elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina, DGU je ispunila obvezu iz Direktive i uskladila Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina na način da joj se dostavljaju podaci o infrastrukturi i o obavijestima o tekućim ili planiranim građevinskim radovima", rekao je Šantek i poručio kako će e-Oglasna ploča značajno pridonijeti učinkovitijem planiranju, a time i racionalnijem trošenju financijskih sredstava vezanih za izgradnju infrastrukture. 

Najavio je da će do kraja godine, radi ispunjenja stavljanja na raspolaganje osnovnih informacija o postojećoj fizičkoj infrastrukturi, u DGU-u započeti uspostava informacijskog sustava katastra infrastrukture, za što postoji zakonodavni okvir te podzakonski propisi. 

Elektronska oglasna ploča će ubrzati i pojeftiniti sve investicijske procese u Hrvatskoj

Ministar Kuščević istaknuo je kako je puštanje u rad e-Oglasne ploče nastavak nastojanja koje Vlada aktivno provodi u svojim reformskim mjerama kako bi olakšala investicije, popravila investicijsku klimu te hrvatsko društvo i gospodarstvo učinila što konkurentnijim i što poželjnije, za, u prvom redu domaće, a onda i strane investicije.

Istaknuo je kako je ta aplikacija zamišljena tako da svi oni koji imaju infrastrukturu u postojećim prometnicama ili izvan njih - bilo da se radi o komunalnim, vodovodnim, telekomunikacijskim poduzećima, HEP-u, sada će imati rok da dostave podatke o položenoj infrastrukturi koje imaju. Te podatke će DGU "preslikati", a to će doprinijeti tome da ćemo znati čime gospodarimo, što imamo u našim prometnicama, s kojom infrastrukturom gospodarimo.

Također, onog trenutka kada krenu radovi, bilo na izgradnji širokopojasnog interneta bilo neki drugi da primjerice HEP ili Grad nešto radi, prvo će morati prijaviti radilište, prijaviti želju da želi tamo nešto raditi, te će dobiti podatke o tome što postoji na tom terenu kako se kod iskopa ili prekopa ne bi dogodilo oštećenje postojeće infrastrukture.

"I ne samo to. Kad dobije informaciju o tome što se nalazi u zemlji  možda i neće imati potrebu za graditi novu infrastrukturu nego će moći postojeću cijev iskoristiti za polaganje nekakve svoje infrastrukture", rekao je Kuščević. Istaknuo je kako je siguran da će e-Oglasna ploča, osim što tako preuzimamo obaveze koje smo potpisali prilikom pristupanja EU, značajno ubrzati i pojeftiniti sve investicijske procese u Hrvatskoj.

Najavio je i da će se uskoro elaborati predavati digitalnim putem, a to će puno značiti za transparentnost, smanjenje možebitne zlouporabe i na samu cijenu i efikasnost cijelog tog postupka. Kuščević je najavio i kako će uskoro krenuti e-dozvola u punom opsegu. "Vrlo brzo ćemo omogućiti da se svi projekti predaju elektronskim putem", istaknuo je.

U pripremi uspostava katastra infrastrukture

Najavio je da se priprema i uspostava katastra infrastrukture i evidentiranje svih vrsta infrastrukture na jednom mjestu koji će značajno doprinijeti provedbi Zakona o postupanjima s nezakonito izgrađenim infrastrukturnim građevinama koji se planira donijeti ove godine, a što predstavlja nastavnu aktivnost Ministarstva u okviru sređivanja stanja u prostoru i prostornom planiranju Hrvatske.

Uspostava jedinstvene informacijske točke jedna je od najvažnijih mjera zacrtanih akcijskim planom Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Ministar Butković pojasnio je da, iako se putem te aplikacije omogućuje pristup samo jednom dijelu informacija koje bi trebali biti na raspolaganju putem jedinstvene informacijske točke, ona predstavlja izuzetno značajan iskorak u ostvarivanju ciljeva Strategije jer će omogućiti razmjenu informacija i koordinaciju građevinskih radova. Samim time, istaknuo je, uštedjeti će se značajna financijska sredstava i povećati učinkovitost u postavljanju elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina.

"Zakon o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina ponajprije ide u prilog i olakšava ulaganja operatora javnih komunikacijskih mreža koji su ujedno i infrastrukturni operatori, što znači da grade i postavljaju elektroničku komunikacijsku mrežu i infrastrukturu širom države", rekao je.

S druge strane, nastavio je ministar Butković, Zakon obvezuje na suradnju sve tzv. mrežne operatore – poduzeća iz elektroenergetskog, plinskog, naftnog, toplinskog i vodnog sektora (HEP, JANAF, PLINACRO, lokalni plinski i vodovodni distributeri i dr.), kao i trgovačka društva u sektoru željezničkog, cestovnog, riječnog, pomorskog i zračnog prometa (HAC, HC, ARZ, HŽ Infrastruktura i dr.), koja uz uvjete utvrđene ovim Zakonom moraju operatorima elektroničkih komunikacija omogućiti pristup svojoj infrastrukturi, koordinirati s njima građevinske radove i pružiti im sve potrebne informacije.